Szüreti extra: hazánk 5 különleges borétterme

Borteraszok, -bárok, -bisztrók – érdemes az összeset kipróbálni idén ősszel.

Ahogy már írtuk, a szekszárdiak a legboldogabb magyarok: jó borokat isznak, finomakat esznek, Egerben 8 nagy pincészet vár hihetetlen kínálattal és programokkal, Tokaj környéke pedig mindig mutat valami újat. Ezúttal olyan hazai vendéglátóhelyeket gyűjtöttünk egy csokorba, ahol isteni borok mellett ínycsiklandó ételeket is kóstolhatunk.

Ha ősz, akkor jön a szüreti időszak, és ez a pincészetek, borászatok számára mindig egy nyüzsgő, programokkal, kóstoltatásokkal zsúfolt időszak. De ettől ne ijedjünk meg, a sűrű program nem feltétlenül jelenti azt, hogy maga az étterem vagy a borbirtok is tömött lenne, amikor betérünk hozzájuk. Általános tanács, hogy mielőtt útnak indulunk, hívjuk fel a vendéglátóhelyet, hogy fogadnak-e aznap még vendéget, mert rengeteg csoportos, zártkörű rendezvény van ősszel a borászatokban, és nem biztos, hogy jut hely pont aznap nekünk is. Sőt, az is előfordul, hogy egyes vendéglátóhelyek nincsenek minden nap nyitva. A helyzetet pedig tovább bonyolíthatja a koronavírus is, tehát érdemes megejteni egy hívást vagy e-mailt, mielőtt borétterembe indulnánk.

A következő válogatásba igyekeztünk a fine dining helyektől, az egyszerűbb kínálatot felmutató borbárokig minden műfajban keresgélni, hogy mindenki megtalálja a hangulatához vagy az alkalomhoz illő szüreti éttermet.

1. Petrányi Pince és Borterasz (Csopak)

Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


Igaz, vége van a nyárnak, jönnek a csípősebb, hidegebb őszi napok, amikor nem feltétlenül a Balaton ugrik be elsőként mint kirándulóhely, pedig ez a vidék is egészen más, nyugodtabb, változatosabb oldalát mutatja meg ebben a szezonban. A szőlőkertekben a szüret miatt élénkebb az élet, és a Petrányi Pince étterme, a Borterasz folyamatosan változatos és színes menüvel vár. A szezonális havi menü és az érdekes ételpárosítások miatt sosem egyhangú a kínálat, a kilátás pedig mindig, minden évszakban lenyűgöző.

Cím: 8229 Csopak, Homokbánya u. 31.
Weboldal: petranyipince.hu

2. Viator Apátsági Étterem és Borbár (Pannonhalma)

Fotó: Viator


Viator apátsági étterem és borbár (Pannonhalma)

Fotó: Viator


Fotó: Viator


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


A Viator jól tükrözi, hogy a régi és az új tökéletesen kiegészíti egymást: az ezeréves Pannonhalmi Főapátság lábánál épült meg 2010-ben ez az ultramodern étterem a progresszív konyhájával. Már maga a látvány különleges, ahogy az étterem teraszáról rálátunk az apátságra és a borászatra – a Viator ugyanis aPannonhalmi Apátsági Pincészetreferenciaétterme, ahol a helyi borok köré épül a menü. Az étterem vezetői törekednek arra, hogy mindig szezonális, friss, közeli termelőktől rendelt alapanyagokból készüljenek a fogások. Külön érdekesség, hogy az apátsági gyógy- és fűszernövénykert terményeivel ízesítik az ételeket – elsősorban a levendula, a kakukkfű, a citromfű, a rozmaring és a zsálya kapnak főszerepet az ízkompozícióknál.

Cím: 9090, Pannonhalma, Vár u 1. (Pannonhalmi Főapátság)
Weboldal: viator.co.hu

3. Textúra étterem (Budapest)

Fotó: Gregory Iron Photography


Fotó: Textúra


Fotó: Gregory Iron Photography


Fotó: Gregory Iron Photography


Fotó: Textúra


Fotó: Textúra


Fotó: Textúra


A Michelin-csillagos Borkonyha kistestvére, a Textúra tulajdonosai a következőképp fogalmaznak: „Konyhánk hazai alapanyagokat használ és visszanyúl régi, hagyományos eljárásokhoz, mint az abálás, füstölés vagy a konfitálás, és ezt ötvözzük nemzetközi összetevőkkel és technikákkal. Az eredmény egy kísérletező konyha lesz, amit Sárközi Ákos üzlettársunk, a két éttermet vezető executive séf személye garantál." Hogy miben különbözik a Textúra a Borkonyhától? Hogy a „kistestvér" lazább, játékosabb, közvetlenebb hangulatú, de az ételek és persze a borok minősége azonos, és az izgalmas kombinációk ugyanúgy megtalálhatók mindkét étterem kínálatában.

Cím: 1051 Budapest, Sas utca 6.
Weboldal: texturaetterem.hu

4. Merops Étterem (Szekszárd)

Fotó: Merops


Fotó: Merops


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


A szekszárdi 4 csillagos Hotel Merops Mészáros étterme a Mészáros Borház és Pince mellett található, ahol a borvidékre jellemző vörösborokat kóstolhatunk. A vendéglátóhely menüjét is úgy alakították ki, hogy az passzoljon a pincészet kínálatához. A séf a modern technikákat és a tradicionális ízeket és a legújabb gasztronómiai trendeket követi, így mindig változatos és izgalmas menüre számíthatunk a Szekszárd belvárosában nem olyan régen megnyitott Meropsban.

Cím: 7100 Szekszárd, Rákóczi u 20.
Weboldal: hotelmerops.hu

5. Kreinbacher Birtok (Somlóvásárhely)

Fotó: Kreinbacher


Fotó: Facebook


Fotó: Kreinbacher


Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


Kreinbacher József 2002-ben alapította a birtokot, a pezsgőpincészet szépen fokozatosan épült ki és terjeszkedett, ma pedig egy rendkívül modern, 48 hektáros területen gazdálkodnak. A Kreinbacher Birtok a pezsgőn kívül somlói szőlőfajtákból borokat is készít. Néhány éve Európai Uniós támogatás segítségével pedig a hegy lábánál létrehozták a bisztrót és a 15 szobás hotelt. A szervezett birtoklátogatásokon beleláthatunk a tradicionális pezsgőkészítés rejtelmeibe, és megkóstolhatjuk Langer Gábor executive chef fúziós konyhájának remekeit.

Cím: 8481 Somlóvásárhely, Somló-hegy hrsz. 909.
Weboldal: kreinbacher.hu

AMI MÉG ÉRDEKELHET