A világ legveszélyesebb útja, mely évente 200 áldozatot követel

Rossz hírneve ellenére mégis rengeteg turista látogatja.

halál út, bolívia, old yungas road

Van egy útszakasz Bolíviában, amire már csak „a halál útjaként” hivatkoznak, mivel a történelem során rengetegen vesztették életüket miközben megpróbáltak végighaladni rajta. Vészjósló mivolta azonban a turistákat egyáltalán nem tántorítja el, sokan egy éltre szóló emlékként írják le az út meglátogatását.


Fotó: Shutterstock

Yungas út, Bolívia

Bolívia magaslataiban fekszik a veszélyességéről híres Yungas út (vagy a „Halál útja"), mely egyes becslések szerint évente nagyjából 200 ember életét követeli. A statisztikák szerint a '90-es években csak az autósok közül 200-300-an szenvedtek halálos balesetet az úton. A 60 kilométer hosszú, védőkorlátok nélküli szakasz az Andok hegyvonulatain vezet át és La Paz települését köti össze Coroicóval.

Az 1930-ban épült út meredek lejtőiről, keskenységéről (az útszakasz legkeskenyebb része 3,2 méter), illetve hajtűkanyarjairól híres, ám igazán 2009-ben került a középpontba, amikor is a népszerű brit motoros műsornak, a Top Gearnek a csapata ellátogatott Bolíviába. A felvételből az is jól látszik, hogy egyikőjük – Jeremy Clarkson – majdnem maga is lezuhan, amikor szemből összetalálkozik egy másik autóval – emlékeztet rá az Express.

Ez is érdekelhet: A település, amit kizárólag egy barlangon keresztül lehet elérni

A videó, illetve a kedvezőtlen statisztikai adatok úgy tűnik, nem csökkentik az érdeklődést az útszakasz iránt: például a népszerű, értékelésekre specializálódó TripAdvisor oldalon az alábbi megjegyzések olvashatók:

„Lélegzetelállító. A szörnyű statisztikák ellenére zöld dzsungeleivel és gyönyörű vízeséseivel talán az egyik legszebb része Bolíviának.”

„Életed legámulatosabb élményére számíthatsz. Túl jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen? Nincs ahhoz fogható, mint amikor 4700 méter magasról gurulsz le biciklivel úgy, hogy közben trópusi erdők, vízesések és összességében egy elképesztő táj tárul eléd…”

Ha kalandos utazásokban szeretnél részt venni: 6 kihagyhatatlan filmes helyszín, ami minden filmrajongót inspirálhat

A balesetveszély ellenére a helyszínt egyébként évente megközelítőleg 25 ezer turista látogatja. Az egyik legsúlyosabb szerencsétlenség 1983 júliusában történt, amikor is autóbusz zuhant a mélybe. A több mint 100 utas halálát előidéző tragédiát Bolívia egyik legsúlyosabb közúti baleseteként tartják számon.

A fentebb idézett kommentekben azért felhívják rá a figyelmet, hogy a látogatók nagy része manapság valamilyen szervezett (kerékpáros) túrán keresztül látogatják meg az Yungas utat, a földút mellett pedig egy-egy település is található, ahol meg tudnak pihenni az emberek.

AMI MÉG ÉRDEKELHET