A Karib-tengeren kell keresni a világ legboldogabb embereit

Santo Domingo, Dominikai Köztársaság

Santo Domingo, Dominikai Köztársaság - Fotó: Unsplash/Ruddy Corporan

A koronavírus-járvány maradandó hatással volt az életünkre: a szocializációnk, a munkahelyeink és az utazási szokásaink is megváltoztak az elmúlt években, nem beszélve a mentális egészségünkről. Utóbbira volt kíváncsi a Global Mind Project tanulmánya is: a már negyedik éve közreadott Mental State of the World azt vizsgálta, hogy 2020 óta mennyit változott a világ boldogságérzete.

A 2023-as felmérést 71 különböző országból 419 175 személy töltötte ki egy anonim online kérdőíven, aminek célja az egyén mentális egészségkvótájának (MHQ) megállapítása volt, ami a mentális egészség 47 aspektusát értékeli, hat fő kategóriában: hangulat és kilátások, szociális én, lendület és motiváció, test és elme kapcsolata, megismerés és alkalmazkodóképesség, valamint rugalmasság – mutatta be a felmérést a hamuesgyemant.hu.

Az Eurostat és végzett egy hasonló felmérést, amiben már Magyarország is szerepelt: Két szomszédunk is a legboldogabb országok között – Magyarországon már nincs akkora jókedv

A kutatásban megvizsgálták a kitöltők életmódját, a családi és baráti kapcsolataikat és a személyes traumáikat, a válaszok alapján pedig pontszámokat kaptak, majd egy boldogtól a szorongóik tartó skálán helyezték el őket.

Melyik országban volt tehát a legmagasabb az átlagos MHQ?

Fotó: Unsplash/Kevin Olson

Santo Domingo, Dominikai Köztársaság

Az első helyet a Dominikai Köztársaság szerezte meg, ahol az átlagos MHQ 91 a 300-ból, de szorosan követte Srí Lanka, amely 89 pontot ért el, a harmadik helyezett pedig Tanzánia lett 88 ponttal.

​A  Global Mind Project felmérése szerint a legboldogabb országok tízes listája:

  1. Dominikai Köztársaság
  2. Sri Lanka
  3. Tanzánia
  4. Panama
  5. Malajzia
  6. Nigéria
  7. Venezuela
  8. El Salvador
  9. Costa Rica
  10. Uruguay

Nem minden ország büszkélkedhet ilyen magas pontszámokkal: a lista végére Üzbegisztán került, ahol az átlagos MHQ mindössze 48, de meglepetésre Üzbegisztánt az Egyesült Királyság követi 49 ponttal.

​A Global Mind Project felmérése szerint a legboldogtalanabb országok tízes listája:

Fotó: Unsplash/Farhodjon Chinberdiev

Khudayar Kán Palota, Üzbegisztán

  1. Üzbegisztán
  2. Egyesült Királyság
  3. Dél-Afrika
  4. Brazília
  5. Tádzsikisztán
  6. Ausztrália
  7. Egyiptom
  8. Írország
  9. Irak
  10. Jemen
Magyarország ugyan nem szerepelt a felmérésben, de akit érdekel a teljes kutatás az ezen a linken tud tájékozódni.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET