Egy aprócska magyar falu is Európa titkos célpontjai között

Tetszett a nemzetközi közönségnek.

bokodi-tó

Az European Best Destinations turisztikai portál 2024-ben is összeállított egy-egy kiadványt olyan európai úti célokról, amik mindenképpen megérdemlik az utazók figyelmét. Az egyik kategóriában olyan helyszíneket ajánlottak az olvasóknak, melyeket egyelőre még kevesebben ismernek – a listára pedig egy magyar falu is felkerült.


A világ tele van gyönyörű helyekkel, az Európára specializálódó Best European Destinations portál pedig rendre fel szokta hívni a figyelmet a kontinenst egy-egy ékkövére. A 2009-ben létrehozott, szakmailag elismert oldal 2024-re vonatkozóan is publikálta egyes gyűjtéseit.

Az egyik kategóriában olyan helyszíneket emeltek ki, melyek egyelőre még jóval kevesebb turista térképére kerültek fel, mint a náluk ismertebb úti célok.

Az UNESCO is csinált hasonlót: 5 alig ismert UNESCO világörökségi helyszín, amit egyszer látni kell

A 2024-es kiadványban összesen 18 települést rangsoroltak, eszerint az aranyérmet Spanyolország színes házikókkal tarkított üdülőfaluja, Villajoyosa vihette haza. Alicante régiójában található település házait a halászok a saját halászhajójuk színe alapján festették be.

Második helyen is egy spanyol település, a Barcelona és Valencia között rejtőző Ares del Maestre végzett. A sziklák tetején elterülő falucska macskaköves utcáin sétálva különböző történelmi látnivalókkal büszkélkedik; ilyen például a középkori Ares kastély romja, a harangtorony vagy a 13. századból származó börtönépület is.

A harmadik legérdekesebb rejtett kincs egy horvát település, nevezetesen a Splittől északra található Primošten lett. A falucska eredetileg egy kis szigetre épült, melyet csak a későbbiekben kötöttek össze a szárazfölddel. A Šibenik központjától mindössze 30 kilométerre elhelyezkedő úti célt elsősorban csodás strandjairól ismerik, de több templomocska, és még szőlőültetvények is akadnak a környéken. Érdekessége, hogy a helyiek minden évben megrendeznek egy szamárversenyt.

Humot is érdemes feltenni a térképünkre: A világ legkisebb városa, ahol olyan pálinkát készítenek, amilyenről még nem hallottál

A magyar versenyző ugyan éppen lecsúszott a dobogóról, de így is előkelő, negyedik helyen szerepel a listán.

Az Oroszlány szomszédságában megbújó Bokodi „lebegő falut" egy nyugodt és időtálló helyszínnek írják le.

Magyarország rejtett gyöngyszemét az Oroszlányhoz közeli Bokodi-tónál találjuk: a Vértesi Erőmű mesterséges hűtőtavának partjára több, cölöpökre épült horgászházat építettek az utóbbi évtizedekben, amiket hosszú stégeken lehet csak megközelíteni.

A tóparti házak természetesen magántulajdonban vannak, így hiába fedezik fel egyre többen a vízen lebegő falut", látogatásuk nem megengedett az idegenek számára – a tópart viszont az erőmű tulajdona, így ott már szabadon mozoghatunk.

A top10-es lista így néz ki:

  1. Villajoyosa, Spanyolország
  2. Ares del Maestre, Spanyolország
  3. Primošten, Horvátország
  4. Bokodi lebegő falu, Magyarország
  5. Naantali, Finnország
  6. Bøur, Feröer-szigetek
  7. Blavand, Dánia
  8. Ulm, Németország
  9. Aljezur, Portugália
  10. Dart'lo, Grúzia

A teljes listát ezen a linken tekinthetjük meg.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET