Közel 100 év után kiemelik az „Alpok Titanicját”

A Säntis még 1933-ban süllyedt el.

Fotó: Wikimedia

Miután 1933-ban elsüllyedt a Boden-tóban, a Säntis nevű hajót sokan a Titanichoz hasonlították, mivel a két tragédia mozzanatai, illetve a hajók technikai részletei is hasonlítottak. A Säntis immáron 90 éve ül a Svájc, Németország és Ausztria határán fekvő tó mélyén, most viszont a svájci hatóságok engedélyezték kihalászását.


A Säntis eredetileg egy utasszállító kompként működött a Boden-tó felszínén: a hajó összesen 40 évig állt szolgálatban, egyes időpontokban akár 400 utast szállítva fedélzetén. Háromhengeres gőzgépei, valamint technikai felépítése miatt sokan a Titanichoz hasonlították, ám jelentős különbség a két hajó között, hogy előbbi vesztéhez nem egy jéghegy, hanem gazdasági okok vezettek.

Ha már Titanic: Mérhetetlen luxussal indul meg első útjára a világ legnagyobb tengerjárója

Fotó: Wikimedia

A térségben tapasztalható gazdasági visszaesés miatt az illetékesek úgy döntöttek, hogy a Säntis motorjait szén helyett olajjal fogják működtetni.

Részben ez a meggondolatlan döntés miatt vált használhatatlanná, illetve kihasználatlanná a hajó, amit a svájci hajómentő társaság (SSA) a hajó tulajdonosa végül a tó fenekére süllyesztett.

„Olyannyira nagy krízis járta át a térséget 1933-ban, hogy a hajóról még a fadeszkákat is leszedték az emberek azért, hogy azokat később tűzifaként tudják használni”

– idézi a The SunSilvan Paganinit, a társaság elnökét.

A Säntis lebontásának ára pedig tízszerese lett volna annak az értékének, így a kapitány is belátta, hogy jobban járnak az elsüllyesztéssel.

Ezt olvastad már? A világ 5 távoli pontja, ami egy hajós utazás során fedi fel az igazi arcát

Fotó: Wikimedia

Mindenesetre a hajóról idővel teljesen megfeledkeztek, egészen 2013-ig, amikor is egy expedíció során rábukkantak roncsaira. Ekkor a Säntis egy közösségi finanszírozási projektnek köszönhetően került a figyelem középpontjába, a svájci hatóságok pedig idén engedélyezték, hogy 2024 márciusában kiemeljék 210 méter mélyen fekvő a roncsokat.

Az első akciót március végén, a másodikat pedig áprilisban fogják véghez vinni.

Fotó: Gemeinfrei / Wikimedia

A tervek szerint pedig javítására a közeli Romanshorn hajómentő szervezetnél kerül majd sor. Paganini elmondása szerint a tó fenekének sötétsége és a kevés oxigén miatt elég jó állapotban vannak a roncsok, így a Säntis lesz a legépebb hajó, amit valaha a Boden-tóból emeltek ki.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET