Bobtérkép – Csússz le minden pályán!

Gondoltad volna, hogy ilyen sok és szép helyen lévő bobpálya van hazánkban?

Fotó: 123rf

Ebben a szórakozásban az a legjobb, hogy egész évben űzhetjük, ráadásul kikapcsolódás közben még jó levegőn is vagyunk.

Kevés ideálisabb őszi családi program van a bobozásnál: jó levegőn, remekül szórakoznak a gyerekek, plusz mozogniuk is kell, hiszen a legtöbb pálya dimbes-dombos helyre épült, hogy a meredek szakaszon felgyorsuljon a bob. Ez a szórakozás arra is jó, hogy elcsábítsuk vele a kicsiket és a kamaszokat egy nagy kirándulásra, amelynek a jól megérdemelt végcélja lehet a sok lesiklás a fémcsúszkán. Ha változatos hétvégi, családi programot szervezünk, akkor séta, kirándulás, vagy egy kilátó, esetleg egy vár meghódítása után érdemes beilleszteni a programba a bobozást is.

1. Soproni bobpálya

A Soproni bobpályát a Bécsi dombon találod, amit a 84-es útról tudsz megközelíteni. A pálya felvonójának hossza 340 méter (3-4 perc), a lesikló rész pedig 900 méter hosszú. 13 kanyar teszi izgalmassá a menetet, a pálya nem túl hosszú, de nagyon gyors szakaszok vannak benne.

A bobozást összekötheted egy biciklis kirándulással a Fertő-tónál vagy egy nagyobb sétával a Lővérekben. Célállomásnak tökéletes választás a Sörházdombi kilátó.

2. Visegrádi bobpálya

Fotó: Visegrádi bobpálya

A Visegrádi Bobpályát a Nagyvillám-hegyen találod, általábban zsúfoltabb, mint a többi pálya az országban, hiszen ez a legnépszerűbb a bobosok körében. Az erdei bobpálya 700 méter hosszú, de a kanyarok messze vannak, úgyhogy van idő kitalálni hol fékezzünk és hol gyorsuljunk fel.

Visegrádon kihagyhatatlan látnivaló a vár és a királyi palota, de a Duna-parton található lovagi játszótér is nagy sláger a gyerekek körében.

3. Zemplén kalandpark (Sátoraljaújhely)

A Zemplén kalandpark egyik része csak a bobpálya, van még kötélpálya, libegő, mászófal és kalandtúra pálya is, tehát majdnem egy napot eltölthetünk a parkban. Itt található az ország leghosszabb és talán leggyorsabb bobpályája, amely 2275 méter hosszú, és 37-40 km/h-s sebességet is elérhetünk, de automatikus fékezést építettek a rendszerbe, így teljesen biztonságos. A pályákat 12 éves kor alatti gyerek csak felnőttel próbálhatja ki.

A kalandparkos programot összeköthetjük egy kirándulással a Nagy-Milicre, amely a Zemplén legmagasabb pontja, de ha ennél kímélőbb programra vágyunk, akkor irány Tokaj!

4. Balatoni Bob Szabadidőpark (Balatonfűzfő)

Fotó: Balatoni Bob és Szabadidőpark

Balatoni bob Balatonfűzfőn

A Balatoni Bob és Szabadidőpark egy balatoni hosszú hétvége kiegészítő programja lehet. A két szuper (összesen 1,5 kilométer hosszú!) bobpálya köré épült szabadidős és kirándulási helyszín egész évben nyitva van. A hely különlegessége, hogy a Panorámapályán nemcsak a sebességet élvezheted, hanem a fantasztikus balatoni kilátást is. A bobozás mellet íjászat, paintball, kalandösvény, mászótorony, drótkötélpálya is várja az izgalmakra váró családokat.

Ha a kalandpark után egy kis nyugodt levezetésre vágyunk, akkor kellemes lehet Veszprém belvárosában egy séta. A veszprémi állatkert tartalmas, de hosszú program.

5. Miskolctapolcai bobpálya

A miskolctapolcai bobpálya 800 méter hosszú és a világhírű barlangfürdő és a Csónakázó-tó közelében van. Az automatizált bobpályát könnyű használni, de azért érdemes a gyerekek mellé beülni a felnőtteknek is. Őszi estéken különösen hangulatos, amikor az egész pálya ki van világítva.

Érdemes a miskolctapolcai kirándulást összeolvasztani egy túrával a Bükki Nemzeti Parkban. Ha nagyon sok időnk van és autóval közlekedünk, akkor a Szalajka-völgy is látványos úti cél.

6. Balatonboglári bobpálya

Fotó: Instagram

Gömbkilátó, Balatonboglár

A boglári bobpálya is egy kalandpark része, amely hatalmas területen, 2 hektáron várja a családokat, az erdei bobpálya mellett, kötélpálya, mászófal és játszótér is van. A futurisztikus Xantus János Gömbkilátó is a park része, ne hagyjuk ki a programból ezt sem!

Balatonboglárról érdemes átmenni Fonyódra és le- vagy felsétálni a Panoráma sétányon, de csodás a kilátás a Várhegyi Széplátóból is. Egy kicsivel több autózással a Zselici Csillagpark csillagvizsgálójába juthatunk, ami felejthetetlen élmény a gyerekeknek és a felnőtteknek is.
AMI MÉG ÉRDEKELHET