A síelés aranyszabályai: 2020-as kiadás

Ezek az intelmeket mindenképp vedd figyelmbe, ha pandémia alatt is szeretnél csúszni.

Fotó: Getty Images

Bármikor beköszönthet az igazi tél, amikor a hazai hegyeken hóágyúzás nélkül is szikrázóan fehér lesz minden. Igaz, nagy elszántsággal külföldre is mehetünk síelni, bár egyelőre csak szigorú megkötésekkel. E tanácsok egy jó részét, ahogy kint, úgy itthon is érdemes betartani.

A síelők és snowboardozók az évek során megszokták, hogy eltakarják az arcukat a hideg szél és levegő miatt, de idén nem lesz elegendő a símaszkos védekezés. A bérléstől a hüttékig mindenhol sokkal elővigyázatosabbnak kell lennünk, mint valaha. A sípályák üzemeltetői is mindenhol ehhez igazítják a működésüket, külön szabályokat, előírásokat hoznak, hogy a vendégek és a pálya mellett dolgozók is biztonságban legyenek.

Fotó: Unsplash

1. Tervezz előre!
Idén lőttek a spontaneitásnak, muszáj előre gondolkodni: mennyi időt leszünk a pályán, melyiken akarunk csúszni, belefér-e az időbe a bérlés, a gyerekek mikor és mennyi időre menjenek síoktatásra? És persze: mikor kell elhagynunk a pályát, hogy este 8-ig hazaérjünk?

2. Nagy ívben
Az olyan pályákon, ahol például több felvonó van, biztosan megnyitják mind a kettőt is, ha sokan várakoznak, hogy a tömeg szétszóródjon, és az is fix, hogy korlátozzák az eladott jegyeket is. Amit pedig mi tehetünk: a pályán is igyekezzünk messzebbről kikerülni az előttünk, mellettünk siklókat!

3. Catering másképp
Gondoljuk át az étkezéseket is, mert nem minden vendéglátóhely nyit ki idén, amelyik pedig mégis, a vendégek létszámát ott is csökkenthetik, aminek hosszú sorban állás lehet a következménye. Ha lehetőségünk van rá, akkor sportolás előtt vagy után tervezzünk nagyobb étkezésekkel, mert egyelőre csak elvitelre szolgálhatnak ki a vendéglátóhelyek. A termoszban melegen tartott ital vagy leves, esetleg szendvics lehet az energiapótlásunk kulcsa.

Távolságtartás mindenhol 

Fotó: Getty Images

4. Megéri egyedül
Ha eddig csoportos síoktatást vettünk igénybe, akkor idén talán érdemesebb a 10 alkalmas csoportos bérlet helyett néhány egyéni edzést kérni. Árban majdnem ugyanott leszünk, viszont a megfertőződés esélye csökken.

5. Nincs shopping
Készüljünk fel mindenre otthon! Fényvédős arckrém, kézfertőtlenítő, extra szájmaszk is legyen nálunk, mert nem biztos, hogy a közelben lesz nyitva üzlet, de ha mégis, nem valószínű, hogy tudunk ilyesmit vásárolni. Ha pedig már elindultunk otthonról, és valami mégis hiányzik, érdemes egy benzinkutat útba ejteni, mert ott szinte mindent beszerezhetünk ezekből.

Fotó: Unsplash

6. Mobilról
Ha van rá mód, váltsunk előre jegyet a pályára online, sőt a bérléssel kapcsolatban is érdeklődjünk telefonon, mielőtt elindulnánk. A legjobb persze, ha saját felszerelést viszünk, vagy családon, baráti körön belül kérünk kölcsön valakitől.

7. Ha mégis hosszú lesz...
Amennyiben egy két- vagy többhetes téli vakációt tervezünk – és ezzel vállaljuk a karantént kint, visszajövetelkor pedig itthon –, akkor mindig alaposan tájékozódjunk az aktuális magyar és külföldi szabályokról. Ahogy nálunk, úgy a környező országokban is pár hetente szigorítanak vagy enyhítenek a korlátozásokon.

Bármennyire is körülményesnek tűnik, egy kis körültekintéssel az idei aktív telet sem kell eltemetnünk. Semmiképp ne mondjunk le a sportolásról, a friss levegőn tett sétákról, szánkózásról, síelésről – az egészségünk és a jó közérzetünk érdekében megéri!

AMI MÉG ÉRDEKELHET