Így válassz helyet a repülőn a járvány alatt!

Ha már repülünk, tegyük a lehető legbiztonságosabban.

Fotó: Unsplash

A pandémia alatt a légi közlekedés talán az egyik legbiztonságosabb tömegközlekedési eszköz, hiszen a gépeken különös figyelmet fordítanak a levegő tisztítására és forgatására, továbbá még mindig kötelező a maszk viselése. Korábban adtunk már tanácsot arra vonatkozóan, hogyan kerüljük el a legfertőzöttebb részeket a repülőtereken, és abban is segítettünk, hogyan készüljünk fel egy utazásra járványidőszakban. Na de van a repülőn jobb és kevésbé jó ülőhely?

A légitársaságok olyan szigorú biztonsági szabályozásokat vezettek be idén, amelyekkel a lehetőségekhez mérten a lehető legjobban vissza tudják fogni a koronavírus-járvány terjedését: folyamatosan és alaposan fertőtlenítenek, mindig figyelnek, hogy ne vegye le senki a maszkot, sőt a legtöbb légitársaságnál eleve csak olyanok szállhatnak fel a gépre, akik kétszer oltottak vagy van friss negatív PCR-tesztjük. Körülményesnek tűnhet, ám ennek ellenére szerencsére nagyon sokan döntöttek úgy idén, hogy mégis repülőre ülnek és világot látnak.

A gépeken HEPA-szűrőkkel tisztítják a levegőt, amely a létező legjobb hatásfokú szűrő. Repülővel utazni tehát semmivel sem kockázatosabb, mint bármilyen zárt helyen lenni, viszont egy koncertnél – ahol beszélnek, énekelnek, kiabálnak a nézők – például sokkal biztonságosabb. Amikor a repülő még a földön várakozik, és nyitva vannak az ajtók, a légszűrőrendszer nem működik, úgyhogy a beszállási és a kiszállási időszakot próbálják lerövidíteni, és a személyzet tagjai kérik az utasokat, hogy ne tömörüljenek, továbbá tartsák be a biztonságos távolságot másoktól. Egy-két légitársaság egyébként már tervezi, hogy bekapcsolják a segédhajtóművet a repülőn a boarding idején is, hogy azzal álló helyzetben is működésben tartsák a légszűrőket. De nézzük, milyen szempontokat érdemes nekünk megfontolnunk, amikor helyet foglalunk.

Panoráma és levegőáramlás

A legtöbb légitársaság már korán meghozta azt a döntést, hogy a 2x3 üléssoros gépeken a középső üléseket szabadon hagyják, ami remek lépés volt, hiszen a távolságtartást csak így lehetett megoldani. A kutatások korábban kimutatták, hogy az ablak melletti üléseknél a vírus szétszóródása 23-57%-kal csökken akkor, itt tehát a legkisebb annak az esélye, hogy megfertőződjünk. Ha azon a járaton, amivel utaznánk, az összes ülést le lehet foglalni, akkor mindenképp az ablak mellé kérjünk jegyet, a folyosó mellettit viszont kerüljük, mert ott viszont minden utassal és utaskísérővel érintkezünk majd a repülés során, ahányszor csak elmennek mellettünk.

Minden ülés lehet előnyös és előnytelen

Ha nem opció, hogy business classra vegyünk jegyet, attól még az economy-n is lecsaphatunk jó helyekre a gép végében, hiszen ott sokan nem szeretnek ülni és oda fogynak el legutoljára helyek. Viszont egy dologra figyeljünk, ne üljünk a vécéhez közel – és nem kifejezetten a kiáramló kellemetlen szagok miatt, hanem azért, mert ott állnak sorban az utasok a mosdóra várva.

3 dolog, amit érdemes még megtenni:

A jó ülőhelyen kívül mi magunk is fokozhatjuk a védelmünket.

  • Válasszunk megbízható maszkot: sebészetit vagy N95 -ös/FFP2-es maszkot. Érdemes számolni azzal is, hogy a textilmaszkok hosszú repülés közben nem a legjobbak, mert átnedvesednek. Az is fontos, hogy jó méretet viseljünk, ami a legjobban illeszkedik az arcunkra. Ha eszünk vagy iszunk a gépen, akkor még rágás idejére is vegyük vissza a maszkot.
  • Oltassuk be magunkat! Egyelőre ez a legjobb módszer, hogy elkerüljük a betegséget vagy könnyen átessünk rajta.
  • Fertőtlenítsük a kezeinket folyamatosan és tartsuk be az előírásokat, ha tudomásunkra jut, hogy fertőzött emberrel találkoztunk.
AMI MÉG ÉRDEKELHET