4 bizarr vietnámi étel, ami a legbátrabb gasztrokalandorokat is próbára teszi

vietnámi étel
Getty Images

A vietnami konyhát már Európában sem kell feltétlen bemutatni, de nyugaton inkább a kevésbé szélsőséges ételek terjedtek el, ezért ne lepődjünk meg, ha az országban járva több meglepetéssel is találkozunk a gasztronómia terén. Mutatunk pár, európai szemmel szokatlan fogást Vietnámból, aminek érdemes lehet adni egy esélyt.

TRUNG VIT LON VAGY BALUT – A MEGTERMÉKENYÍTETT KACSATOJÁS

Shutterstock

Vietnámban egyértelműen a megtermékenyített kacsatojás az egyik legfurcsább étel, ami pontosan az, aminek hangzik:

egy részben már kialakult madárembrió a tojásban.

Az embriót egy ideig növesztik, majd megfőzik és bazsalikomlevéllel, valamint lime-os csiliszósszal tálalják. Az országban közkedvelt ételről van szó, amit leggyakrabban reggelire fogyasztanak, és kacsa mellett még fürjtojásból is készítik.

Kínában sem kell a szomszédba menni a furcsa ételekért: Itthon a legtöbben kimenekülnének a konyhából, de Kínában az egyik téli kedvenc

My Ga Tan – FEKETE CSIRKE GYÓGYNÖVÉNYEKBŐL KÉSZÜLT LEVESBEN

A vietnámi étrendben gyakran felbukkanó levest gyógyhatása miatt fogyasztják a helyiek. A húsleves kínai gyógynövényekből és szárított gyümölcsökből (többek között kökény, szárított datolya és goji bogyó van benne), valamint egy nagyon keserű gyökérből készül, amelyet bár megenni nem szabad, ízesítőként igazán különleges. A leves elkészíthető közönséges, világos húsú csirkével is, de a fekete csirke – amely egy speciális vietnami fajta – teszi teljessé.

TENGERI CSIGÁBÓL KÉSZÜLT ÉTELEK

Ha Vietnámban csigát ajánlanak egy étteremben, akkor feltehetően valamilyen tengeri csigára gondolnak. Különösen északon, a Ha Long-öböl környékén népszerű, a Bun oc, azaz a csigaleves igazi klasszikusnak számít, de több csigából készült ételt is fogyaszthatunk az utcai árusoknál.

Az erre szakosodott árusok legfőképp esténként árulják a csigákat (Vietnámban vannak ételek, amelyeket csak bizonyos napszakban kínálnak) és már a rendelés protokollja is fontos:

először a csigafajtát, majd a főzési módot, végül pedig a szószt vagy a fűszerezést kell kiválasztani.

A népszerű összetevők közé tartozik a citromfű és a gyömbér, a tamarindszósz és a zöldhagyma.

Ez is érdekelhet: Kolumbiától Indiáig: 5 szokatlan forró csoki recept, ha felborítanánk a hagyományokat

PUDING ALVADT VÉRBŐL, AZAZ TIET CANH

Aki járt már disznóvágáson, annak nem idegen az alvadt vér látványa, hiszien a sült vért itthon is előszeretettel fogyasztják a disznótorokon. Vietnámban sincs ez másképp: a helyiek vérzselének vagy vérpudingnak (Tiet canh vagy Huyet) nevezik a főzött, alvadt állati vért. Számos ázsiai, köztük a vietnami, a kínai és a koreai konyha népszerű összetevője, amit önmagában nem feltétlen fogyasztanak, de például egy levessel kiegészítve azonnal új értelmet nyer az étel.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!


AMI MÉG ÉRDEKELHET