10 bizarr ételmúzeum a világon

Mindegyik kultikus élelmiszerről szól, de tényleg érdemes volt kiállítást szentelni mindegyiknek?

Fotó: Instagram

Egy biztos. Már azért érdemes meglátogatni ezeket a múzeumokat, mert műfajt teremtenek: még a legrosszabb minőségű kajáknak is szentélyt állítanak.

Még a világ legigénytelenebb konzerv húsa vagy legkevésbé tápláló desszertje is kapott múzeumot – ezekről azt gondolhatnánk, hogy egy mondatban össze lehet foglalni a történetüket, pedig nem! Rengeteg találmány, sztori és érdekesség bújik meg egy-egy kultikus élelmiszer története mögött, és ezt felismerték azok is, akik múzeumot szentelnek egy márkának vagy egy ételtípusnak. A következő 10 tematikus gyűjteményt mindenképp tekintsd meg, ha épp abban a városban jársz!

1. Löncshús múzeum (USA)

Fotó: Instagram

Spam löncshús múzeum

Az amerikaiak vagdalthúsának vagy löncshúsának érthetetlen módon nagyon nagy sikere van az országban, pedig akárhogy is nézzük, ez a konzerv egy kulináris katasztrófa. Hogy miért lett ilyen sikeres? A háborúk alatt az amerikai katonák ezt ették, így tulajdonképpen rászoktak. Ahhoz, hogy megismerd a kultikus Spam teljes történetét, vagy hogy megtudd, a katonák a szükségben hányféleképpen tanulták meg elkészíteni a konzervet, érdemes ellátogatni az austini múzeumba.

2. Fagyimúzeum (Olaszország)

Fotó: Instagram

A bolognai Gelato University a Carpigniani fagylalt múzeuma, ahol egészen az 1600-as évekig vezetik vissza az itáliai fagylaltművészet (mert, hogy annak tartják) múltját. A vezetett múzeumlátogatás közben kóstolni is lehet, beleleshetünk az olasz fagyikészítés rejtelmeibe, és azt is megtudhatjuk, mely olasz vidékekre milyen ízek jellemzőek.

3. Sajtmúzeum (Hollandia)

Fotó: Instagram

Ha szereted a sajtokat, főleg a különleges, hosszú érlelésű fajtákat, akkor az Amsterdam Cheese Museuma te helyed. Viszont, ha minden aromásabb, markánsabb sajtfajtától idegenkedsz, akkor legalább ajándékért ugorj be ide: van érettebbnél is érettebb gouda sajt, és azt is elárulják, a holland sajtok miért lettek ilyen különleges ízűek, és miért szeretik a világon mindenhol.

4. Sültkrumpli múzeum (Belgium)

Fotó: Instagram

A brugge-i Friet Museum a sültkrumpli történetét mutatja be. Vicces, nem? Hiszen ennél egyszerűbb étel a világon nincsen, és még ennek is van történelme. Persze nemcsak az olajban kisütött burgonyáról tanulhatunk, hanem a mellé fogyasztott hamburgerről és milkshake-ről is.

5. Pizzamúzeum (USA)

Fotó: Instagram

A wichitai Pizza Hut Múzeum az 1958-ban alapított, ma már világméretű franchise fészke volt. Innen indult a vállalkozás, amelyet a Carney fivérek alapítottak. A múzeumban természetesen napjainkban is lehet pizzát vásárolni.

6. Instant ramen múzeum (Japán)

Fotó: Instagram

Az instant ramen leves nálunk csak a 90-es években kezdett el hódítani, de addigra már a fél világ a rajongója volt. Az oszakai Cupnoodles Museum (magyarul poharas tésztaleves múzeum, mert ezt a levest lefóliázott műanyagpohárban árulják) hihetetlen látvánnyal és igényességgel mutatja be a gyors, tésztás leves múltját, fajtáit és alapanyagait. Ha másért nem, azért érdemes tisztelni ezt az ételt, mert rengeteg kollégista és szegény család életét tette könnyebbé.

7. Gyümölcszselé múzeum (USA)

Fotó: Instagram

A Jell-O az amerikaiak számára szinte alapélelmiszer. Minden család háztartásában jelen van évtizedek óta. A Jell- O Galleryennek a kultikus ételnek állít emléket, mely szintén történelmi múltra tekint vissza. 1897-ben kezdték el forgalmazni, a múzeum pedig abban a New York-i házban van, ahol a cég székhelye is működött több mint 100 évvel ezelőtt.

8. Tésztamúzeum (Olaszország)

Fotó: Instagram

Rómában van a Nemzeti Tésztaétel Múzeum, ahol nemcsak etnográfiai kiállítást láthatunk arról, hol, hogyan és miből készítik az olasz pastát, hanem kurzusokon is részt vehetünk, és megtanulhatjuk az olasz tésztaételek készítésének csínját-bínját. Emellett vintage tésztaszaggatókat, edényeket, kenyér és pizzasütő eszközöket és különleges főzési technikákat is bemutatnak.

9. Undorító ételek múzeuma (USA)

Fotó: Instagram

A Disgusting Food Museumban (azaz a Gusztustalan ételek múzeumában) tematikus kiállítások is fellelhetők, amikor meg lehet kóstolni a más kultúrák által favorizált fogásokat. A hely azonban nemcsak ettől bizarr, hanem attól is, hogy minden „finomság" mellett egy táblán ott szerepel, mikor hánytak utoljára ott a múzeumban attól a bizonyos ételtől. 100 éves tojás, sült bogarak, büdös sajtok, füstölt bálnauszony és ehhez hasonló ételek várnak az erős gyomrúakra.

10. Mustármúzeum (USA)

Fotó: Instagram

Az előbbiekhez képest ez mindenképp egy konszolidált és változatos hely, ahol a világ összes mustárkülönlegességét megtalálhatjuk, sőt általában meg is kóstolhatjuk. Aki véletlenül úgy érkezne ide, hogy nem különösebben szereti a mustárt, egészen biztosan úgy távozik, hogy neki is lesz kedvence. A National Mustard Museum (magyarul: Nemzeti Mustármúzeum) egyben gourmet ajándékbolt, ahol eceteket, szószokat és más finomságokat is beszerezhetünk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET