Miért jó a biometrikus útlevél?

Az e-útlevél megváloztatta az utazást és a határátlépést.

biometrikus utlevel
Fotó: Shutterstock

A biometrikus útlevelek nemcsak biztonságosabbá, de kényelmesebbé is teszik az utazást. Lássuk, hogyan!

Mit nevezünk biometrikus útlevélnek?

Az új magyar útlevelek (e-útlevélnek is nevezik) jó pár éve ujjlenyomatot – vagyis annak adatait – tartalmazzák az igazolványba beépített mikrochipen. A chip nemcsak a személyes adatainkat, arcképünket és az ujjlenyomatunkat tárolja, hanem az utazási információnkat is. Az összes Európai Unióhoz tartozó országban kötelező ezt a modern útlevelet használni. Magyarországon 2009. júniusa óta állítanak ki biometrikus útleveleket, és 2016 óta pedig minden magyarnak már ilyen, új generációs utazási irata van (addigra cserélődtek le az ezen időpontig lejárt, régi fajták). Biometrikus adatnak számít egyébként az ujjlenyomat, az arcfelismerés, az írisz-szkennelés és a hangfelismerés is, de utóbbiakat az útlevélhez ugyan nem használják, de biztosan ismerős módszer, hiszen ugyanez ez az arc-, ujjlenyomat-felismerésre vagy hangazonosítására alkalmas technika van beleépítve a legújabb okostelefonokba is.

Az egész útlevél-modernizálás célja, hogy megelőzzék a személyazonosság-lopásokat.

A jövő technológiája

Várhatóan a jövőben minden biztonsági „kapu" tartalmazni fog egy biometrikus adatot. Lehet, hogy az e-bankunkhoz is így fogunk csak hozzáférni, de előfordulhat, hogy mindössze néhány év választ el bennünket attól, hogy lakáskulcs helyett is fizikai adatokkal juthatunk be az otthonunkba.

Tudtad, hogy kétféle biometrikus hitelesítés létezik: van fizikai és viselkedési?

Fizikai adatnak számít a külső, biológiai jellemzőnk: lehet az DNS-, írisz-, hang-, ujjlenyomat- vagy arcfelismerés – vagyis egyedi, azonosításra alkalmas adat. A viselkedési biometria már egy egészen más és új terület, ezt a felismerési módszert számítógépes rendszereknél szokták bevetni, hogy illetéktelenek vagy robotok ne használhassák a rendszert. A viselkedési adatok is személyre szabottak, például utasít a rendszer, hogy mozogj a monitor előtt valahogy, de figyelhetik a gépelési stílust és gyorsaságot, vagy azt, hogyan milyen egyedi interakciókkal szoktunk csetelni másokkal.

Kényelmes és biztonságos

Fotó: Shutterstock

Az erős útlevelek (amelyek biztosítják, hogy a világ nagy részén nincs szükség vízumra) nagy része is biometrikus és pont attól is erős, hogy sok információt tartalmaz, nehezebb hamisítani. Azzal pedig, hogy ezek a modern útlevelek biztonságosabbak, az útlevél-ellenőrzés is felgyorsult.

Hány ország használ e-útlevelet?

Jelenleg százhatvannégy ország rendelkezik érintés nélküli chippel ellátott útlevéllel. 1998-ban, Malajzia vezette be először a biometrikus útlevelet, és van már néhány ország, ahol a személyi igazolvány egyben e-útlevél is, ilyenek például a holland, albán és brazil nemzeti okmányok.

AMI MÉG ÉRDEKELHET