Ideiglenes búcsú néhány kedvenc helyünktől (jövő tavaszig)

Csak átmeneti ideig kell kibírnunk, hogy újra használhassuk, láthassuk...

Fotó: Shutterstock

Ahogy a világon mindenhol, először a koronavírus-járvány, majd pedig a hirtelen hatalmasra szökő energiaárak kényszerítik a legkedveltebb helyeket, fürdőket, szállodákat arra, hogy egy időre bezárjanak. Összegyűjtöttünk néhány ikonikus helyet, ahova idén télen sajnos nem lehet ellátogatni, de talán tavasszal újra tárt kapukkal várják a turistákat, látogatókat. Ha teheted, te is támogasd azzal ezeket a kedvelt helyeket, hogy nyitás után foglalsz, elmész, nézelődsz!

Sopron

Fotó: wikimedia

A Soproni Múzeum székhelyén és összes kiállítóhelyén, azaz telephelyén látogatási szünetet rendeltek el 2022. november 1-jétől 2023. április 30-ig. A féléves leállás alatt a híres, a város jelképének számító Tűztorony is bezár, valamint a Lenck-villa, a Központi Bányászati Múzeum, a Patika-ház, az Ó-Zsinagóga, a Macskakő Közösségi tér, a Pék-ház, a Lábasház és a Brennbergi Bányászati Emlékház sem látogatható tavasz végéig.

Viszlát, Lövér Hotel!

Sajnos ezzel nincs vége a bezárásoknak Sopronban, ugyanis az ikonikus Hotel Lövértől is örökre búcsút kell vennünk. „...A soproni Lövér Szálloda 2022. november 1-jétől nem fogad vendégeket, ajtajára 39 év után lakat kerül" – olvasható a hotel szomorú, hivatalos közleményében.

Miskolctapolca

Fotó: Wikipédia

„Október 10-től határozatlan ideig a Miskolctapolca Barlangfürdő és a Selyemréti Strandfürdő is szünetelteti fűrdőszolgáltatásait." – tájékoztat a Miskolctapolcai barlangfürdő weboldalán, ahol azt is leírják, hogy az energiaválság és a mindenkit sújtó infláció kényszerítette a Miskolci Fürdők Kft. vezetőségét erre a lépésre. A Ellipsum Élményfürdő is bezár garanciális javítások miatt, de arról még nem írnak az oldalon, hogy meddig tartanak a renoválások.

Szeged

Ideiglenes a búcsú a Tiszavirág Hoteltől, amely Szeged egyik legrégebbi műemlékházában nyílt meg éppen 10 évvel ezelőtt. A butikhotel és kávézó a Facebook-oldalán jelentette be a szomorú hírt. Az 1859-ben épült házat gyönyörűen felújították és olyan modern belső teret hoztak létre, amely láttán cseppet sem éreztük, hogy ez elvett volna az eredeti épület szépségéből vagy értékéből, sőt, inkább hozzáadott.

Parádsasvár

A mátrai Kastélyhotel Sasvár Resort november 1. és december 1. között bezár, a parádsasvári szálloda a novemberi vendégeik foglalását le is mondta. Remélhetőleg tényleg csak ideiglenes leállásról lesz szó, hiszen a luxusszálloda 2019-ben és 2021-ben is az Év Szállása díjat kapott.

Budapest

Fotó: Shutterstock

A főváros sem menekül meg, Budapesten is ésszerűen csökkentik a kiadásokat, az energia-használatot, például a belvárosi díszkivilágítást (18 látványosságot érint) télen majd este 11-kor lekapcsolják.

A XII. kerületben a MOM Kulturális Központ és a MOM Sportközpont 2023. január 1-jétől három hónapra bezár.

Az Erkel Színház novemberben a megemelkedett rezsiárak miatt, a fűtési szezon idejére elbúcsúzik a közönségtől.

Múzeumok

A Nemzeti Múzeum egyes vidéki tagintézményeit – a Rákóczi Múzeum, a Mátyás Király Múzeum, az Esztergomi Vármúzeum, valamint a Nemzeti Régészeti Intézet – november 1-jétől várhatóan 2023. február 28-ig becsukják.

„Optimalizálja működését” a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum is, így 2022. november 1-től 2023. március 31-ig bezár a budapesti Kazinczy utcában található Elektrotechnikai Gyűjtemény, a Várpalotán üzemelő Vegyészeti Múzeum, illetve a miskolci Kohászati Gyűjtemény és Massa Múzeum.

AMI MÉG ÉRDEKELHET