Betegen utazni? Így előzd meg a bajt!

Gyógyszerek, utazási rizikók, légnyomásváltozás, fertőzések...?! Tippeket adunk, hogy jól teljen a nyaralásod!

utazas betegseg fertotlenites
Fotó: Shutterstock

Fájó gyomorral, beállt nyakkal, lázasan nyaralni az egyik legkellemetlenebb és legbosszantóbb dolog. Készülj fel utazás előtt az esetleges egészségügyi problémákra a megfelelő intézkedésekkel és készítményekkel, főleg, ha valamilyen tartós betegséged van. Tippeket adunk, hogy akkor is jól teljen az utazásod, ha egészségügyi problémákkal küzdesz!

Az utazás megtervezése nagyon izgalmas folyamat, de nem csak arra kell összpontosítanod, milyen nevezetességet keress fel, hol szórakozz vagy vásárolj. Az egészségügyi felkészülés legalább ennyire fontos, sőt! Számos olyan ország van a világban, ahova kizárólag kötelező védőoltásokkal léphetsz be, vagy esetleg nem biztonságos a csapvíz fogyasztása. Mindez különösen fontos, ha valamilyen tartós betegséggel utazol, hiszen ebben az állapotban még inkább ki vagy téve az egészségügyi veszélyeknek. Mielőtt bepakolnál a bőröndbe, a következő tanácsokat érdemes megfogadnod.

A vakcina-előírások ellenőrzése

Több desztináció felkeresése előtt (persze úti céltól függően) érdemes oltást kérni malária, kolera, tífusz és sárgaláz ellen, illetve a rutinoltásokat is ellenőrizni kell. Ilyen például a DTPA – diphteria-tetanusz-pertussis –, a Covid-19-vakcina-, az influenza- valamint a hepatitis A és B megelőzésére szolgáló injekciók. Ne felejtsd el megnézni azokat az országokat se, amelyeken csak átutazol, mivel egyes helyekre csak úgy léphetsz be, ha megvannak a szükséges védőoltásaid. Pontos és aktuális információkat kaphatsz a Nemzetközi Oltóközpontban, ahol egyúttal időpontot is foglalhatsz oltásra.

Oltás-idővonal

Fotó: Shutterstock

A nemzetközi oltási könyv kötelező

Amennyiben biztosan tudod, hogy több oltásra lesz szükséged, állíts össze egy ún. oltás-idővonalat. Ideális esetben az indulás előtt körülbelül hat hónappal meg kell kezdeni az oltásokat, hiszen van, amikor emlékeztető injekció is szükséges. Ha erre nincs időd, nagyjából két hónapon belül meg kell kapnod a kötelező vagy az általad választott vakcinákat. A legutolsó időpont, ha az indulás előtt hat héttel lecsekkolod az adott ország követelményeit és javaslatait az oltásokkal kapcsolatban, megkapod a szükséges oltásokat, majd négy hét múlva ezt újra megteszed. Előfordul, hogy bizonyos országok csak ajánlanak egyes oltásokat, de nem köteleznek rá. Mit kell ilyenkor tenned? Mindenképpen beszélj a kezelőorvosoddal, főleg, ha tartós betegséggel utaznál.

Ajánlott gyógyszerek

Fotó: Shutterstock

Jobban teszed, ha néhány vény nélküli gyógyszert is becsomagolsz, hiszen ki tudja, a célállomáson hol jutsz hozzá és mennyiért. A következő készítményeket tedd be a neszesszerbe:

  • Probiotikum: különösen nagy segítség lehet hasmenés, hasfájás esetén
  • L-glutamin: elősegíti az emésztést és segít a bél-mikrobiom javításában, ami nagyban befolyásolja az egészségügyi állapotunkat. Ez különösen fontos, ha távoli területekre utazol, vagy nem teljesen tiszta körülmények közt étkezel.
  • C-vitamin, D-vitamin és cink: az immunrendszer megerősítésére
  • Széles antimikrobiális spektrummal rendelkező fertőtlenítőszer: sérülések, sebek fertőtlenítésére
  • Lázcsillapító, köhögéscsillapító, antihisztamin, hashajtó, széntabletta, savlekötő, émelygést-, szédülést-, hányingert enyhítő készítmény, orrspray: minden esetre

Komolyabb bajra

A vényköteles gyógyszereidet is időben váltsd ki, és ellenőrizd, hogyan vihetők be a célországba. Sok helyen erről egy orvosi igazolást is magadnál kell tartanod, amivel azt bizonyítod, hogy nem drogkészítményt birtokolsz. Ha gyakran van húgyúti fertőzésed vagy egyéb, kizárólag antibiotikummal kezelhető betegséged, nem árt azzal is készülni, és probléma esetén kintről egyeztetni az orvosoddal a helyes adagolást illetően.

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET