Gazdag programokkal várnak Európa idei kulturális fővárosai

Az egyik magyar, de a másik kettőt is érdemes 2023-ban felfedezni magunknak!

Fotó: Shutterstock

Veszprém, Temesvár és Eléfszina zsúfolásig lesz kulturális programokkal 2023-ban. Lássuk, merre vannak ezek a városok és milyen programok lesznek a tervek szerint.

Tudod, mit jelent Európa Kulturális Fővárosának lenni? A nyertesekről az Európai Bizottság dönt több évre előre, és a kijelölt városoknak meg kell mutatniuk egész éves, gazdag rendezvény-sorozatuk folyamán, hogy mennyire változatos és színes a hely kulturális szempontból. 2022 kulturális fővárosai a litvániai Kaunas, a luxemburgi Esch-sur-Alzette és a szerbiai Újvidék voltak. Idén a Balatonhoz közeli Veszprém, a romániai Temesvár és a görög Eléfszina csábít bennünket jobbnál jobb programokkal.

Veszprém

Fotó: Shutterstock

Magyarország egyik legrégebbi és legszebb városa, Veszprém Budapesttől délnyugatra, a Balaton északi partján fekszik. A Balaton-partról nagyjából fél óra alatt a megyeszékhelyre érhetünk. Veszprém idei rendezvényei között szerepelnek népzenei és táncos koncertek, az új Művészetek Háza megnyitása (és változatos programjai) és a Balatonra fókuszáló ökológiai fesztivál.

Hivatalosan 2023. január 21-én vette kezdetét a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat.

Lesznek idén romkoncertek, fesztivál egy ipari telepen, az év során 3000 esemény várja majd az érdeklődőket. A programokról a programsorozat weboldalán folyamatosan tudsz infókat szerezni.

Ha idén mész a Balatonhoz nyaralni, mindenképp ellenőrizd, a közelben milyen programok várhatóak, mert egészen biztosan színes lesz a felhozatal!

Temesvár

Fotó: Shutterstock

A romániai Temesvár (Timișoara) is nagyon közel van hozzánk, autóval könnyen megközelíthető. Románia egyik legnyüzsgőbb városa idén még több programmal várja az odalátogatókat. Temesvár átlagosan hetente 30 rendezvényt szervez, a programok között szerepelnek minden műfajt és stílust felölelő fesztiválok: a punktól az elektronikus zenén át a komoly zenéig, lesz modern tánc előadás, foglalkoznak majd a környezetvédelemmel és még a kávézás kultúrája is a terítékre kerül 2023-ban. A temesvári programokról a rendezvénysorozat honlapján tudsz érdeklődni.

Egy temesvári kiruccanást érdemes egybekötni egy nagy, erdélyi körtúrával, – ehhez ebben, a Via Transilvanicáról szóló cikkünkben találsz rengeteg tippet!

Eléfszina

Fotó: Shutterstock

Eleusis vagy Eléfszina egy kisváros mintegy 30 km-re északnyugatra Athéntól, mivel Eléfszina a görög főváros külvárosa, remek a tömegközlekedés, sőt reptere és hatalmas, kereskedelmi kikötője is van. Azt talán mondanunk sem kell, hogy az ókori alapítású, attikai város rengeteg, ókori emlékkel rendelkezik, megszámlálhatatlan feltárt rom, épületmaradvány várja, hogy felfedezd. 2023-ban a város hatalmas produkciónak ad otthont, összesen 465 programot szentelnek a Kulturális Főváros rendezvénysorozatnak: lesznek fotókiállítások, outdoor akrobata műsor, színházi előadások. Eléfszina idei programjairól a weboldalon tudsz friss infókat szerezni.


AMI MÉG ÉRDEKELHET