A tökéletes pörkölt titka? Felejtsük el a vizet!

Magyar pörkölt „belgásítva".

pörkölt
Shutterstock

Ahogy a mondás is tartja: ahány ház, annyi a szokás. Vannak azonban olyan bevált trükkök – ha nagymamától érkezik, akkor szabályok –, amiket néha mindenkinek érdemes kipróbálnia. Cikkünkben egy ilyen, a pörkölttel kapcsolatos praktikát árulunk el, mely egy belga séftől származik.


A férfi éveket élt és dolgozott Budapesten. Szerette ugyan a magyar ízeket, érthető módon azonban hiányoztak neki a hazai ízek. Innen már talán sejtjük is, hogy merrefelé tart a történet:

belga emberként imádta a söröket, ezért adta is magát a dolog, hogy a pörkölt főzővizét az árpából készült nedűre cserélje.

A receptúra átalakítása itt nem állt meg: a magyaros fűszereket zöldfűszerekre és dijoni mustárra cserélte – írja a Vince.

Az étel végül olyan jól sikerült, hogy egy idő után kollégái követelték tőle, céges bulikon is főzzön belga pörköltöt.

Íme a recept 10 főre, mely bográcsban rottyan a legízletesebbre!

  • 4-5 fej hagyma;
  • 20 dkg füstölt, vagy kenyérszalonna – a lényeg, hogy a zsírját ki lehessen olvasztani;
  • 2,5-3 kg hús (sertéscomb-sertéslapocka vegyesen, de lehet marhacomb);
  • só, őrölt bors, zöldfűszerek (kakukkfű, bazsalikom, rozmaring);
  • 3 szelet kenyér (szendvics, vagy toastkenyér a legjobb, ha másmilyen, akkor érdemes levágni a héját);
  • dijoni mustár;
  • 2-3 üveg barna sör.

A tűzön addig pirítjuk a szalonnát, amíg abból ki nem olvad az összes zsír. Ha szükséges, adunk hozzá egy kevés olajat, majd rátesszük a felkockázott hagymát, és üvegesre pároljuk. Ezt követi a kockára vágott hús, valamint a fűszerek. Amikor a hús teljesen elfőtte a saját levét, hozzáadjuk a söröket is – egyszerre csak egyet. Ha majdnem elfőtte, akkor mehet a következő. Az utolsó üveg sört követően kenjünk meg három szelet kenyeret a mustárral, majd adjuk hozzá az ételhez. Addig főzzük, amíg teljesen szét nem málik a kenyér.

És hogy mivel tálaljuk? A legjobban knédlivel fog csúszni.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET