Spanyolország buliszigete harcba szállt az ittas turistákkal

Szabadulna az imázsától Mallorca.

Ibiza
Ibiza, Spanyolország - Fotó: Unsplash/Sebastian Coman Travel

A Baleár-szigetek részét képező Mallorcának is elege lett a részeg turistákból, ezért most egy új, szigorúbb törvényben szabályoznák az alkoholfogyasztást a népszerű üdülőterületeken. Bár a szigetet sokan buliközpontként ismerik, a mértéktelen iszogatás már egy jó ideje megkeseríti a helyiek életét.


A Baleár-szigetek úgy döntött, nem kér többet a részeg turistákból, akik előszeretettel látogatnak meg olyan népszerű úti célokat, mint például Mallorca és Ibiza.

A Murcia Today szerint a legújabb, „Felelőségteljes turizmus” nevű rendelet mind a négy fő szigetet – Mallorcát, Ibizát, Menorcát és Formenterát – érinti, és lehetővé tenné, hogy visszaküldjék a problémás utasokat küldőországukba – de a „bűnözés” súlyát figyelembe véve akár örökre ki is tilthatnának bizonyos utazókat a szigetekről.

És erről olvastál már? Az esőerdő közepén rekedt nagyváros, ahova egyetlen autóút sem vezet

Shutterstock

Ibiza, Spanyolország

A Baleár-szigeteken egyébként már 2020-ban hoztak szigorító intézkedéseket, amik megtiltották a helyi vállalkozásoknak a happy hour kedvezményeket, az „egyet fizet, kettőt kap” italakciókat, valamint illegálissá tették a kocsmatúrák meghirdetését is. Ezek főleg a népszerű zónákat, mint például a mallorcai Magalufot és El Arenal de Palmát, illetve az ibizia San Antoni de Portmanyt érintették.

Fotó: Sean Gallup / Getty


A tervek szerint a rendelet a 2024-es nyári szezonban érvénybe is lép majd.

Ennek keretében alkoholtilalmi zónákat is bevezettek, ám a rendszerben azért voltak hibák. Például megesett, hogy míg az utca egyik oldala a tiltási zónába tartozott, a másik oldalon egyszerűen hozzá lehetett jutni egy-egy italhoz.

Az Express szerint az új törvény főleg a helyi vállalkozásokat veszi célba, melyeknek megszabja, hogy mennyi alkoholt és milyen gyakran vásárolhatnak fel, illetve, hogy mikor árusíthatják azt. Ezeknek megszegése jókora pénzbüntetést hozhat magával.

Ugyanakkor a büntetések a turistákra is vonatkoznak majd, különösen azokra, akik erkélyekről ugrálnak a medencékbe – ez ugyanis népszerű „sportnak” számít az üdülőterületeken.

Spanyolország ráadásul rekordokat döntött tavaly: Rekordév Spanyolországban: ebbe a régióba utazott a legtöbb turista

Fotó: Unsplash/David Švihovec

Buli az Eivissa-szigeten

Mallorcát a hasonló nehézségekkel küzdő Amszterdam inspirálta, az intézkedéssel a holland városhoz hasonlóan a térség természeti és kulturális értékeit szeretnék megvédeni.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET