Finom falatok balatoni panorámával

Éttermek, amelyeket a kilátás miatt IS érdemes felkeresni.

Fotó: Unsplash

Kétségtelenül nagyot tud dobni az éttermi élményen, ha a pazar fogások mellé emlékezetes kilátás is társul. A Best of Balaton csapata a Drive Balaton különszámában négy olyan éttermet ajánl, ahol a szemünk is falhatja a látványt!

Homola borterasz

Különleges koncepcióval működő hely a paloznaki Homola borterasz, ahol a szőlőtőkék között ücsörögve csodálhatjuk a balatoni panorámát, egy pohár borral a kezünkben. Ez itt tényleg a nyugalom szigete – már amikor éppen nem bulihelyszín. Nyáron ugyanis minden szombaton itt rendezik meg a DJ a Szőlőben nevű eseményt, aminek keretében egész délután elektronikus zenei aláfestéssel merülhetünk el a borkultúrában. Meleg ételt itt nem kapunk, termelői hidegtálat ellenben igen, ráadásul hétvégén néha beüzemelik a kertben álló food truckot, és bar foodokat is kínálnak a borok mellé.

A Homola borterasz egy igazi borozós, chillezős hely, ahol minden problémánkat hátrahagyva adhatjuk át magunkat a gyönyörű kilátásnak és a kék víznek.

Ez a helyszín ráadásul nemcsak nyáron, de az év többi részében is nagyon hangulatos egy baráti borozáshoz.

Cím: 8229 Paloznak, Vincellér u.

Villa Kabala

Villa Kabala (Szigliget)

Ha balatoni panorámáról van szó, nem maradhat ki a szigligeti Villa Kabala étterem. Farkas István festő egykori villájában járunk, ami szerencsére egy hozzáértő csapat kezei között született újjá. A Terjék Petra és Fölföldi Péter vezette étterem minden porcikáján látszik, hogy a tulajdonosok értik és érzik a gasztronómiát, illetve a vendéglátást. A Villa Kabala egy belassulós hely, egyedülálló gasztronómiai koncepcióval. Idén úgy döntöttek, nyáron csak vacsorára kínálnak meleg ételt, és akkor is csak degusztációs menüt.

A vacsora este 6 órakor kezdődik, és hat fogásból áll, a legjobb fine dining hagyományokat őrző gasztronómiai utazást kínálva.

Érdemes legalább 3 órát rászánni a kóstolásra, amikből a vegánok sem maradnak ki, hiszen nekik is kínálnak teljes menüsort. A reggel fél 8 és délután fél 5 közötti időszak pedig a bruncholásé: környékbeli termelők alapanyagait felhasználva készítenek tapasokat, melyekhez egy pohár champagne vagy saját pörkölésű kávé dukál. Mindez festői környezetben, Szigliget tetején. Különleges, sokszor visszatérős helyszín a Villa Kabala, ahol szerencsére nemcsak vacsorát, hanem szállást is kínálnak.

Cím: 8264 Szigliget, Kamonkői út 40.

Majthényi Présház

Majthényi Présház (Balatonlelle)

A Majthényi Présház egy kevesebbek számára ismert domboldalból néz rá a Balatonra, annak is a déli oldalára, rálátással a Badacsonyra és a tanúhegyekre. A Balatonlelle közelében található Kis-hegy persze nem csak kilátópont, hanem a helyi borászok egyik fontos központja is, ahol a Konyári Pincészet is található. Ezt a kínálatában klasszikus, minőségében kiemelkedő éttermet is a Konyári család egyik része vezeti.

A Balatonnál mostanra megszokhattuk, hogy mindig van jó néhány új és felkapott hely, de nem biztos, hogy az ember folyton kísérletezni akar. Az igazán nagy teljesítmény az, ha egy étterem évek múltán is stabil minőségben, nagy törzsközönséggel működik, és a Majthényi Présház pontosan ilyen. Az étterem nem mindennapi helyen fekszik: az épületet és a mellette lévő barokk kápolnát Majthényi gróf építtette. A Konyári család állandó személyes jelenléte sokat hozzátesz a hangulathoz és a minőségre is garanciát nyújt, ha pedig kedvet kaptunk a borokhoz, a pincészetbe is átruccanhatunk.

Szép időben érdemes a teraszra ülni, ahonnan a Badacsonyig is ellátni, de leginkább vacsorázni érdemes felkeresni a helyet a szépséges naplementék miatt is.

A Majthényi Présház legnépszerűbb fogásai a kemencés ételek: sokan a báránycsülök, vagy éppen az oldalas és a libamell miatt járnak vissza, de igen népszerű a mákos guba és a friss, termelői grillezett sajt is. Az étterem idén állt át egész éves nyitvatartásra, ősszel és tavasszal két remek gasztrofesztivál szervezéséből is kiveszik a részüket. A Kishegyi Kortyok és falatok, valamint a Murci fesztivál is egyre népszerűbb a Balaton-rajongók körében, egyben nagy lehetőség a környékbeli pincészeteknek a bemutatkozásra.

Cím: 8638 Balatonlelle-Kishegy, Kishegy-telep, Panoráma utca

Völgyhíd konya és rét

Völgyhíd kávézó (Kőröshegy)

Kilátás, egy kicsit másképp: noha a balatoni panoráma megunhatatlan, a Kőröshegyi völgyhíd lábánál fekvő hely egy egészen más tájat mutat nekünk. Érdemes megtapasztalni, milyen lenyűgöző élmény egy ilyen grandiózus híd lábánál ücsörögni!

Túlzás nélkül az ország egyik legkülönlegesebb kilátását találjuk itt, aminek valószínűleg az is rajongója lesz, aki amúgy nincs oda a hatalmas betonpillérekért.

A Völgyhíd Konyha és Rét azért is jó választás, mert elég sok helyzetre kínál megoldást: laza piknikezésre ugyanúgy van itt lehetőség, mint elegáns vacsorára, ez pedig már önmagában sem megszokott koncepció a Balatonnál. Az étteremben egész nap lehet lehet bruncholni, ebédelni és vacsorázni, az étlapon olyan komolyabb fogások is szerepelnek, mint a bárány, vagy a rib eye steak. Reggelire pedig rántottát, bagelt vagy akár császármorzsát is kérhetünk.

Ha viszont mellőznénk a formalitást, akkor a hatalmas rétre kihelyezett napágyakból vagy színes babzsákfotelekből élvezhetjük az édes semmittevést. Ha pedig megéhezünk, akkor többféle hamburgert és a Cloud9 fagylaltkreációit is kipróbálhatjuk.

Cím: 617 Kőröshegy, hrsz: 111/3

AMI MÉG ÉRDEKELHET