400 kilométernyi KalandKörrel  bővült a Balaton környéke

A térség kerékpárhálózata a KalandKörrel bővült.

bicikli, balaton

A BalatonBike365 projekt során már eddig is épültek bicikliutak, most viszont egy 400 kilométeres szakasszal bővült a kínálat. A KalandKör az egész Balatont megkerüli, és többek között olyan településeket érint, mint Badacsonytomaj, Keszthely, Fonyód vagy Balatonvilágos. A megalkotásának célja egyrészt új balatoni kerékpárutak létesítése, másrészt pedig egy úgynevezett gravel pályahálózat létrehozása volt.


„A már korábban kijelölt ezer kilométeres összefüggő kerékpáros útvonalhálózat után egy 400 kilométeres Kalandkörrel bővült a kínálat, mely teljes egészében megkerüli a Balatont”

– írják a BalatonBike365 weboldalán.

A mindkét irányból végig kitáblázott, de nem hagyományos kerékpárúton vezető túraútvonalakon könnyebb és nehezebb terepszakaszok váltják egymást, amik teljesen új kalandokat ígérnek a bicikliseknek.

Az új vonalon történő tájékozódást egy egységes jelrendszer segíti, ami 263 irányjelző táblában testesül meg. A kiépített hálózat miatt a tó körüli városokból is egyszerű becsatlakozni a KalandKörre, az ingyenesen letölthető BB365 applikációban pedig GPS-alapú rendszer segítségével tájolhatjuk be magunkat.

A KalandKör ráadásul a parttól kicsit távolabb eső turisztikai látványosságokat is érint, ugyanakkor a Balatont sem hanyagolja el, hiszen rendre visszatér a tó partjára. A KK400 teljesítésének időbeli mérését mintegy 50 QR-kód teszi lehetővé, amiket telefonunkkal könnyedén le tudunk olvasni abban az esetben, ha barátinkkal vagy családunkkal egy kis versenyzésre vágynánk.

És ezekről hallottál már? 5 hollywoodi sikerfilm, amit a Balaton környékén is forgattak

Fotó: KalandKör400

A KalandKör 400 útvonala.

Princzinger Péter, a VisitBalaton Nkft. ügyvezetője szerint a KalandKör megalkotásának gondolatát két dolog vezérelte. Egyrészt új lehetőségeket kínál azok számára, akik már kipróbálták a turisztikailag is népszerűnek számító Balatonkört, az új nyomvonal ugyanis tökéletes alapja lehet egy többnapos, de akár több egynapos kerékpáros kirándulásnak is.

Másrészről szerették volna megalkotni Magyarország legnagyobb összefüggő úgynevezett gravel útvonalhálózatát (a földúton folytatott gravel nagyjából a hegyi biciklizés és az utcai kerékpározás közé tehető – a szerk.). Az Egyesült Államokból indult kerékpározási forma világszerte az egyik legnagyobb trendnek számít a kerékpárosok között, sőt, már a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség is külön szakágként kezeli.

„A szakaszokat úgy választottuk ki, hogy azok kihívást és kalandot jelentsenek mindenkinek, de ne legyenek túlzottan nehezek”

– ismertette a pályát Princzinger.

A Balaton környékét minden évben sokan célozzák be: Pörögnek a belföldi úti célok: ezekre a helyekre utaztak a magyarok

A KalandKör nyomvonala egyébként hazai és nemzetközi szakújságírók szerint is igazi gravel-paradicsomnak számít, a játékos versengés pedig csak hozzátesz az élményhez. Ennek során minden sikeres szakasz teljesítését követően egy letölthető, a közösségi médiában megosztható online oklevelet kapnak a biciklizők, de az időre vonatkozó „pontszámokat” egyénileg is tudják gyűjteni, amit egy online eredménylistában is viszontláthatnak.

„Amennyiben valaki mind a 12 részszakaszt teljesíti, emlékül egy BB365 ajándékkal lesz gazdagabb”

– tette hozzá Princzinger.

A pályákon haladva változatos tájakat csodálhatunk meg: a várromoktól kezdve a csendek falvakon át a borkóstolókig, aki szívesen vesz részt ilyen programokban, annak tetszeni fog a KalandKör. Az új kerékpárturisztikai termék ráadásul lehetőség ad olyan helyekkel bővíteni a balatoni látnivalók listáját, ahova eddig a kerékpárosok csak nagyon nehezen tudtak eljutni.

A KalandKörről ezen a linken lehet bővebben tájékozódni.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET