4 balatoni kilátó, ahol még nincs tömeg – nézd meg most!

Érdemes előszezonban kirándulni a Balaton környékén, amikor még nincs hőség.

balatonboglár xantus jános kilátó
Fotó: Shutterstock

Május végén, júniusban még általában nincs kánikula, viszont lehet már strandolni és nincs tömeg a strandokon. Az erdei kirándulóhelyekről nem is beszélve, ahol csak elvétve lehet túrázókat látni. Most 4 kilátót mutatunk, ahol friss levegő és pompás panoráma vár.

Arborétummal egybekötve: Ábrahámhegyi kilátó

Ábrahámhegy a Bökk-hegyen fekszik, közel Veszprémhez és Badacsonyhoz, tehát van bőven még programlehetőség azután, hogy felmentünk a kilátóba. A fatorony 3 szintes, és idén 21 éve gyönyörködhetünk róla az elénk táruló kilátásban. A magas kilátóból elláthatunk a Balaton túlpartjáig, de felfedezhetjük a távolban a Gömbkilátót is és a fonyódi hegyeket. Ha figyelmesen elolvassuk a tájékoztató táblákat, akkor könnyebb beazonosítani minden látnivalót. A kilátó megmászása után kiránduljunk még egyet a badacsonyörsi Folly Arborétumban, ahol a parkon kívül borászat és étterem is vár.

A sci-fibe illő: Xantus János Gömbkilátó

Fotó: Shutterstock

Családbarát program lehet, ha ellátogatunk a balatonboglári kalandparkba, ahol lehet bobozni, az erdei bobpálya mellett pedig van még kötélpálya, mászófal és játszótér is. A futurisztikus Xantus János Gömbkilátó is a park része, az építmény maga is nagyon látványos, hát még a balatoni kilátás... Balatonboglárról érdemes átmenni Fonyódra és felsétálni a panoráma sétányon, de csodás a kilátás a tóra a Várhegyi Széplátóból is. Egy kis autózással pedig eljuthatunk a Zselici Csillagpark csillagvizsgálójába, ami felejthetetlen élmény kicsiknek és felnőtteknek is.

A legmagasabb: Kisfaludy-kilátó

Fotó: MTI / Varga GyörgyKisfaludy-kilátó – Badacsonytomaj

Nagy élményt nyújt a badacsonytomaji Kisfaludy-kilátó, ami a Balaton legmagasabb kilátója. A fatorony a Badacsony hegyének magassági pontján (437 méteren) áll a maga 18 méterével. Tiszta időben egészen messze ellátni innen: dél felé Tihanytól a Keszthelyi-öbölig. A kilátó tetején találunk egy körpanorámaképet, ami segít betájolni a környék látnivalóit a magaslatból. Az építményhez három útvonal is vezet: a Bujdosók lépcsője, a Kőkapu, valamint a Rózsakőtől a Hertelendy lépcsőn keresztül is feljuthatunk.

Történelmi érdekességek a Sós-hegyi kilátónál

A Tátorján tanösvény könnyen járható. Ahogy felfelé haladunk, egyre szebb kilátás tárul elénk, majd a Sós-hegyi kilátóról olyan balatoni panorámát kapunk, amilyet a legszebb képeslapokon elevenítenek meg. Tiszta időben a siófoki partoktól egészen a Tihanyi-félszigetig elláthatunk. A kilátó mellett egy emlékoszlop is található, melyet 1927-ben állítottak fel a hegy legmagasabb, 175 méteres pontján – annak a Sós Lajos költőnek az emlékére, akinek a nevét is viseli a kilátó, és akinek igazi szerelem volt Balatonkenese, valamint számos verset írt a Balatonról. A hegyről leereszkedve nézzük meg a „tatár-likakat", amelyek a tatárjárás idején a helyi lakosságnak szolgáltak búvóhelyül. Hogy miért oda, a hegyoldalba fúrtak lyukakat? A tatárjárás idején a Balaton vize olyan magas volt, hogy irányából csak csónakon lehetett megközelíteni ezeket a függőleges partba vájt lyukakat, melyek a sztyeppei nomádoktól megvédték a lakosságot. Ha már balatoni kirándulás és panoráma, akkor nézzük meg a közeli, balatonakarattyai Magaspartról is a kilátást – érdekesség, hogy erről a pontról látható a legtöbb vízfelület a magyar tengerből.

AMI MÉG ÉRDEKELHET