Az európai szigetcsoport, amit alig látogatnak turisták

Pedig a szubtrópusi éghajlatú desztináció a természetjárók egyik kedvence lehetne.

azori-szigetek

Ha egy olyan helyre szeretnénk szervezni a jövő évi nyaralást, ahol nem kell megküzdenünk turisták tömegeivel, becélozhatjuk a Portugáliához tartozó Azori-szigeteket. A szigetcsoport nem tartozik a kiemelt desztinációk közé a turisták körében, hiszen még Lisszabontól is bő 2 óra eljutni az Atlanti-óceánon elhelyezkedő területre. Ez viszont a túlturizmus korszakában előnyös is lehet. Mutatjuk, mit érdemes tudnunk, mielőtt útnak indulnánk!


Portugália partjaitól nyugatra, az Atlanti-óceánon fekszik a kilenc szigetből álló régió, melyet Azori-szigetekként ismerhetünk. A szigetcsoport érdekessége, hogy egyike a Föld azon területeinek, ahol a hőmérséklet egész évben nagyjából legfeljebb 10 Celsius-fokot ingadozik: nincs hidegebb 14 Celsius-foknál és a nyári hőmérséklet is ritkán haladja meg a 25 Celsius-fokot.

Leginkább a tavaszi-nyári időszakban éri meg a látogatás, hiszen ilyenkor a leglátványosabb a természet, ami tele van vulkanikus tájakkal, hívogató tengerpartokkal és zöldellő mezőkkel, erdőkkel, de az ősz elején is lenyűgőző látvánnyal találkozhatunk.

Ide még nyugodtan ellátogathatunk, nem úgy mint ezekre a helyekre: 5+3 elzárt hely a világban, ahova a turistáknak tilos a belépés

Fotó: Shutterstock

Lagoa das Sete Cidades, Azori-szigetek.

Az Azori-szigeteket alkotó kilenc apró sziget közül a legnagyobb a keleti São Miguel, ahol többek között teafarmokat, melegvizű forrásokat és vízeséseket is meglátogathatunk.

Ezt olvastad már? Egy olasz falu ingyenes lakhatással csábítja a távmunkásokat

A régió egyik legszebb pontját, a Lagoa das Sete Cidadesként („A Hét Város Lagúnájaként”) ismert tájékot is itt találhatjuk. A területet két, egymásba kapcsolódó krátertó teszi varázslatossá. A tavak érdekessége, hogy ugyan egy kis szoroson keresztül kapcsolódnak egymáshoz, ökológia szempontból vizük teljesen eltérő.

Akit pedig érdekelnek a vulkánok, az a Teceira szigetén található Monte Brasil csúcsára is felmászhat, ahonnan káprázatos kilátás nyílik Angra do Heroismo településére.

Fotó: Shutterstock

Delfinek, Azori-szigetek

A hamuesgyemant.hu cikkéből az is kiderül, hogy mind a kilenc szigethez egy-egy színt is társítanak az odalátogatók a jellemzőik alapján: São Miguelt például zölddel, Santa Maríát sárgával, Faialt pedig kékkel illetik.

A szigetcsoport ráadásul sokszínű élővilággal bír: a több mint két tucat bálnafajon kívül delfinekkel is találkozhatunk. Emiatt javaslott valamilyen hajós kirándulásra is befizetni, hogy testközelből találkozzunk ezekkel az állatokkal.

Őszi utazásra pedig ezek az európai desztinációk ideálisak: Októberi kikapcsolódás? A 7 legjobb hely Európában, ha feltöltődnél az ősszel

A finom borok és a jó teák kedvelőinek örömére az Azori-szigeteken több szőlőültetvény és teafarm is található. Ételek tekintetében mindenképpen érdemes kipróbálni a portugál konyhát, a helyi specialitást, a leginkább húsos-zöldséges raguhoz hasonlító Cozido das Furnast pedig már csak azért is kóstoljuk meg, mert az ételt geotermikus forrásokban, a vulkánok segítségével (5 órán keresztül) főzik meg.

AMI MÉG ÉRDEKELHET