Szüret, bortúra, kóstolás – Az ősz legjobb boros programjai

Egy őszi túra végén igazán megérdemelnél egy borkóstolás, nem igaz?

Fotó: Shutterstock

Az ország több pontján, egészen Márton napig koccannak össze a poharak az idei szezonban.

Füredi Szüret – október 14-16.

A hónap közepén több napos, eseménydús mulatság veszi kezdetét az északi parti Balatonfüreden. Amire biztosan számíthatunk: látványos, feldíszített fogatok, mutatványosok a menetben, a Tagore sétányon találunk majd boros pavilonokat, gasztroudvart, kézműves portékákat. Esténként zenés koncertekkel szórakozatják az egybegyűlteket. Lesz még főző show, süteménysütő verseny, játszóház, bábszínházi előadások. A hagyományos felvonulás a Vásárcsarnok parkolójától a Kisfaludy Színpadig tart. Érdemes kihasználni az őszi napsugarakat, főleg ha azok minőségi borokkal társulnak.

Hosszúlépés – Laposa Bortúra – október 15.

Fotó: Shutterstock

A Badacsony ősszel

A híres és izgalmas tételeket forgalmazó Laposa Birtok másfél órás izgalmas bortúrája során elmélyedhetünk a legjobb badacsonyi sztorikban és végigjárhatjuk a környék izgalmas helyszíneit. A program első megállója a Hableány, ahol megismerhetjük a badacsonytomaji Laposa család és borászat történetét, majd onnan megy át a csapat a FrissTeraszra, amely során Badacsony történelme idéződik fel. Ezután még négy megálló következik – Szőlőhegy Bisztró, Pihenőhely a badacsonyi Klastromkútnál, Rózsakő –, utolsóként pedig a Badacsony-hegy déli oldalán elhelyezkedő Laposa Birtokra érkezünk, ahol 3 tételes borkóstoló vár ránk.

A részvételi díj 5990 Ft, a túra minimum 10 fő részvételével indul el.
Előzetes jelentkezés és érdeklődés: marketing@bazaltbor.hu

Hollókői szüreti bál – október 8.

A világörökségi falu szombati programja tradicionális szüreti felvonulással kezdődik a Palóc útról végig az Ófalun, lovasokkal, hintókkal, népviseletesekkel, néptáncosokkal, maskarásokkal, utána a Hollókői Táncegyüttes előadása kezdődik, majd a Kisbíró kihirdeti, mi történt a faluban az elmúlt egy évben, na és este kezdődik a szüreti bál. A mulatságon lesz kirakodóvásár is: finom házi süteményekkel, laskával, rétessel, lángossal, kürtős kaláccsal várják a mulatókat, és persze a bor készítésének első lépéseit is megismerhetjük a Falumúzeumban.

Márton-napi pincejárás Palkonyán – november 5. és november 12.

Mindkét napon megkóstolhatjuk a környék vincelléreinek borait, és a hagyománynak megfelelően az újbor és a libalakoma lesz a főszereplő. A Palkonya Gasztrofalu pincejárása során négy pincészetben összesen 8-10 tételt (mindenhol 2-3 fajtát) ismerhetünk meg, melyek mellé házias borkorcsolyák is járnak, sőt meglepetés ajándékkal is készülnek a szervezők. A résztvevő pincészetek mindkét szombaton: Haraszti Családi Pincészet, Mokos Pincészet, Németh & Németh Pincészet, Pavilon Palkonya (Blázsovics Pince). Patinás történelmi helyszín kiforrott újborokkal, kell ennél jobb program?

A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz és regisztrációs díjhoz kötött. Az eseményeken maximum 60-60 fő vendég vehet részt. A program ára előzetes jegyvásárlás esetén: 9900 Ft/Fő/esemény. Helyszíni jegyvásárlás: 11 900 Ft/Fő /esemény.

További információ itt olvasható.


Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET