II. Erzsébet királynő és a birodalma

Megmutatjuk a brit uralkodó kedvenc helyeit, a szokásait és még egy sorozatot is ajánlunk.

Fotó: Getty Images

Az Egyesült Királyság uralkodója, II. Erzsébet a világ legmenőbb ingatlanait tudhatja magáénak, melyek, akárcsak a királyi család, lenyűgöző múltat rejtenek. Már végigvezettünk Coco Chanel Párizsán és Agatha Christie Devonján, most királyi úti célokat veszünk sorra.

Immár a leghosszabban trónon lévő brit uralkodó II. Erzsébet, aki idén április 21-én betölti 95. életévét. Ez alatt a közel száz év alatt óriási változások mentek végbe, egészen más volt a világ és a birodalma is, amikor 1952-ben édesapja, VI. György halála után a trónra lépett. Akkor mindössze 26 éves volt. Bár birodalma a 20. század során egyre fogyatkozott – édesapja még India császára is volt –, a (brit) Nemzetközösség fejeként hivatalosan még ma is egyebek közt Ausztrália, Új-Zéland és Kanada királynője is. Neve egybeforrt Angliával, semmi sem ikonikusabb nála az országban, ezért egy térképre gyűjtjük a számára legkedvesebb helyeket, néhány extrával.

Buckingham-palota

Fotó: Unsplash

​Buckingham-palota

Erzsébet hivatalos főhadiszállása ez az 1837-re elkészült neoklasszicista palota, amely London szívében áll. A királynő itt él és dolgozik, és minden héten itt egyeztet a mindenkori miniszterelnökkel. A 80-as években a szigorú biztonsági előírások ellenére egy elégedetlen állampolgár bejutott a királynő hálószobájába, ahonnan rövid csevegés után a rendőrök tessékelték ki.

Windsor-kastély

Fotó: 123rf

Windsor-kastély


Londontól mindössze egy rövid vonatútra találjuk a királynő hétvégi rezidenciáját, ahol az ünnepek idején hosszabban is elidőz. A maga 45 ezer m2-ével a közel ezeréves középkori épületegyüttes a világ legnagyobb, ma is használt kastélya. A királyi pár itt vészelte át például a téli karanténidőszakot – még szerencse, hogy el lehet férni benne.

Balmoral, Skócia

Fotó: Wikimedia

Balmoral, Skócia

A birtokot még Viktória királynő vásárolta, és azóta is ez a család nyári rezidenciája. Gyönyörű, zöld vidéken áll a kastély, mely a királyi család magánbirtokát képezi, ellentétben a Buckingham-palotával, amely az államé. Nyaralásuk alatt gyakran vadásznak, és saját bevallása szerint Erzsébet itt érzi magát a legjobban a birtokai közül.

Sandringham House

Fotó: Flickr

Sandringham House


A család másik magánbirtoka Balmoral mellett, szintén Viktória királynő óta. A kelet-angliai palota 1870-es építésekor hipermodernnek számított, mert vízöblítéses vécével és gázlámpás világítással volt felszerelve. A királynő ide jár „telelni", és a karácsonyt is itt ünnepli. Mintegy két hónapot tölt itt minden évben, ahol szeretett versenylovait és vadászkutyáit is nevelteti.

Ascoti derbi

Fotó: Getty Images

Hintón vonul be II. Erzsébet az ascoti derbin

Erzsébet híresen nagy kedvelője a lóversenyeknek, fiatalabb korában sokat foglalkozott lovak tenyésztésével és versenyeztetésével is. A derbit 1711 óta rendezik meg évente, és a királynő is minden évben részt vesz rajta férjével, Fülöp herceggel. Sőt, több mint húsz alkalommal az ő tulajdonában lévő ló nyerte a versenyt!

Buckingham Palace Gin

Tavaly a palota hivatalos ajándékboltja egy izgalmas, új tételt dobott piacra: egy olyan gint, amelyhez az ízesítő gyógynövényeket és fűszereket a palota, azaz a királynő kertjében gyűjtötték – Erzsébet maga is igen kedveli ezt az angol alapitalt.

A korona

Mindegy, hogy valaki Erzsébetet és a királyi családot szeretné jobban megismerni vagy csak jól szórakozna, A korona című sorozat a Netflix legelismertebb és legdrágább saját gyártású tartalma. A történet Erzsébet hercegnő korában indul, s immár a negyedik évadnál jár, azt azonban ne felejtsük el: nem teljesen valósághű.

Az esernyő

Fotó: Getty Images

Minden szetthez egy hozzá illő esernyő

Hogy összekössük a két legbritebb dolgot (eső és uralkodó), eláruljuk, hol vásárolja esernyőit a királynő. A Fulton Umbrellas cég egy bizonyos modelljéből (áttetsző búra színes szegéllyel) őfelsége több mint százat birtokol, hogy minden ruhájához legyen színben passzoló darab.

AMI MÉG ÉRDEKELHET