Az arborétumok ősszel a legszebbek

Botanikus kertek, ahol játszva tanulhatunk és gyönyörködhetünk a természet sokszínűségében.

Fotó: Getty Images

Ha végigjártuk a 7 legjobb tanösvényt, hazánk 5 csodálatos kastélyát vagy várát, akkor barangoljuk be a gazdag és hatalmas arborétumainkat is. Kalandozzunk biztonságban a Kalandra fel, Magyarország! játék keretein belül, ezúttal fedezzétek fel hazánk 5 pompás kertjét!

Sose feledd: a természet, az erdők, a mezők vagy egy botanikus kert világa a növények, az állatok és a gombák lakhelye, vigyázz rájuk! Az ember itt csak vendég.

Mi minden él egy arborétumban?
  • Őshonos növények
  • Messziföldről érkezett ritka fák és cserjék
  • Sok apró, sokszor láthatatlan állatka

Mire figyelj?

  • Sok arborétum védett környezetben van, ezért ne térj le a kijelölt ösvényről!
  • Keresd az információs táblákat, melyekről sok érdekességet tudhatsz meg a park lakóiról! Például, hogy honnan érkeztek, milyen idősek, hol érzik jól magukat.
  • Ne taposd, törd vagy szakítsd le az itt élő növényeket, még akkor se, ha valami nagyon szépet találsz! Inkább készíts róla fényképet!

Fotó: Unsplash

Fa Book applikációval még érdekesebbek az arborétumok

Tudtad, hogy van fahatározó app?

Tudod, milyen fának az árnyékában hűsöltök? És azt, hogy melyik fa termése ehető? Töltsd le a Fa Book interaktív fahatározót, és a levél, a törzs vagy a termés befényképezésével már be is azonosíthatjátok az előttetek lévő növényt.

5 csodás arborétum, amit ősszel érdemes bebarangolni

1. Vácrátót – Nemzeti Botanikus Kert

Fotó: Facebook

Vácrátóton található az ország leggazdagabb (közel 13 000-féle növényt magában foglaló) botanikus kertje, egy 200 éves történeti kert, amely egykor kastélykertként funkcionált. Átszeli a Sződ-Rákos patak, három különböző hangulatú tó körül sétálhattok, a szigetein pedig megpihenhettek. Árnyas, kacskaringós utak vezetnek a természetközeli és a geometrikus kertrészek között. Látogatható botanikai gyűjteményei a fásszárú növények, a rendszertani, az évelő, a sziklakerti és az üvegházi gyűjtemények. Növényföldrajzi utazáson vehettek részt 27 hektáron a trópusoktól a sivatagokig, a hazai flórától Távol-Keletig vagy épp Amerikáig. A romantikára vágyók ne hagyják ki a több mint 100 éves műrom és a még idősebb vízimalom megtekintését! A kert közkedvelt állatai a vízi- és énekesmadarak, mókusok, halak, mocsári teknősök, lepkék és a beporzó rovarok sokasága. A kert önálló bejárását tematikus vezetőlapok és tansétás füzetek segítik. Piknikezésre a kijelölt pihenőhelyeken van lehetőség.

TUDTAD?

A CIPRUSBABÁK AZ AMERIKAI MOCSÁRCIPRUS LÉGZŐGYÖKEREI: ÍGY JUTNAK LEVEGŐHÖZ A VIZES ÉLŐHELYEKEN A FA GYÖKEREI.


INFORMÁCIÓK:

Cím: 2163 Vácrátót, Alkotmány utca 2–4.
Látványosságok a közelben: Grassalkovich-kastély (Gödöllő), Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Szentendre)
MOL-pecsételőhely: Vác, Diadal tér Veresegyház, Fő u.
Weboldal:
botanikuskert.hu

Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


2. Folly Arborétum

Fotó: Facebook

Különleges magánarborétum van a Folly család birtokában: a dédnagyapa még az 1900-as évek elején kezdett a tölgyek helyére különleges, ritka növényeket ültetni, amelyekről úgy gondolta, jól éreznék magukat ezen a klímán. Rengeteg utánajárással és kétkezi munkával alakította ki a ma Öreg-arborétumnak nevezett részt. Apáról fiúra, majd apáról lányra szállt az ültetési kedv és a természet tisztelete: ma már a negyedik generáció, Folly Réka és családja gondozza a birtokot. Igazi ritkaságszámba megy, hogy itt a világ mind a 25-féle ciprusfaja megtalálható, de Európában az elsők közt telepítettek ide például Kaliforniában őshonos, óriástobozú Pinus coulteri fenyőt is. Az arborétum legmagasabb pontján egy fenyőtoboz alakú kilátó kapott helyet, ahonnan gyönyörűen látni a Balatont és a tanúhegyeket is. A család borászatot is működtet, új éttermükben és grillteraszukon a nagyokat bor-, a kicsiket szörpkóstoló is várja, és egy igazán egyedi, fából épített játszótér.

TUDTAD?
A BADACSONY RÉGEN EGY MŰKÖDŐ VULKÁN VOLT, NAGYJÁBÓL HÁROMMILLIÓ ÉVE HUNYT KI.

INFORMÁCIÓK:

Cím: 8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.
Látványosságok a közelben: Tapolcai-tavasbarlang Látogatóközpont, Csodabogyós Barlang (Balatonederics)
MOL-pecsételőhely: Badacsony, 71-es főút
Weboldal:
folly.hu

Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


3. Zirci arborétum

Fotó: Facebook

A 18. században alapított Zirci Ciszterci Apátsághoz tartozó arborétum hazánk legmagasabban fekvő fás gyűjtemé- nye, közel 200 hazai és a világ számos pontjáról származó cserje- és fafajtá- val. A főbejáratnál található halastó mel- lett elsétálva, a csobogó Cuha-patakon kőhidakon átkelve a Bakonyra jellemző őshonos fák árnyékát élvezhetitek. Az angolpark stílusban kialakított 20 hektá- ros park legidősebb egyede egy körül- belül 400 éves kocsányos tölgy. A kert jelentős juhar-, nyír-, kőris- és hársgyűj- teménnyel rendelkezik, pompás színfolt- jai a magnóliafélékhez tartozó liliomfák. Zircet nem érdemes elhagyni az apát- ság bazilikájának megtekintése nélkül, mely hazánk legnagyobb, barokk oltár- építményével büszkélkedik, és a család felnőtt tagjainak az apátság falai között készülő kézműves sörökből is érdemes kóstolót hazavinniük.

TUDTAD?
A 400 MÉTER HOSSZÚ, 200 ÉVES HÁRSFASORT A GYŐRT VESZPRÉMMEL ÖSSZEKÖTŐ HAJDANI RÓMAI ÚTON TELEPÍTETTÉK.

INFORMÁCIÓK:

Cím: 8420 Zirc, Damjanich utca 19.
Látványosságok a közelben: Cseszneki vár, Xantus János Állatkert (Győr)
MOL-pecsételőhely: Zirc, Kossuth Lajos út
Weboldal:
zirciarboretum.hu

Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


4. Szarvasi arborétum

Fotó: Facebook

A Szarvas határában található arborétumba látogatók izgalmasabbnál izgalmasabb családi programlehetőségek közül válogathatnak. Miután megtekintettétek a Pepikertként is emlegetett park büszkeségeit, a 150 éves, 36 méter magas, 5,5 méter törzskerületű óriási, hegyi mamutfenyőt vagy a 200–250 éves kocsányos tölgyeket, Pepi gróf varázskunyhójában egy interaktív botanikai múzeum is vár titeket. A kertben élő kék pávák szabadon közlekednek, de akad a Varázstanya udvarán két emu is, Emma és Karesz. Az üvegházban ritka ásványokat, különleges formájú kaktuszokat és egy teknősterrárium lakóit lehet megcsodálni, a parkban található interaktív maketten keresztül pedig megelevenedik a Mini Magyarország. Az arborétumot a Körös egyik holtága határolja, a kikötőből rendszeres hajójárat indul, a vállalkozó kedvűek vízi tanösvényen is kalandozhatnak. A nagyobbakat szabadulószobák, a kisebbeket pedig Csodaösvény mesekaland várja. Az arborétumban kamarazenekari koncerteket, sporteseményeket, kézműves foglalkozásokat és éjszakai túrákat is szerveznek.

TUDTAD?
AZ ÉSZAK-AMERIKÁBAN HONOS, RITKA FEHÉR TÖLGY LEGNAGYOBB KÖZÉP-EURÓPAI PÉLDÁNYA A PEPI-KERTBEN TALÁLHATÓ.

INFORMÁCIÓK:

Cím: 5540 Szarvas, I. kk. 9.
Látványosságok a közelben: Tiszakürti Arborétum, Körösvölgyi Állatpark (Szarvas)
MOL-pecsételőhely: Szarvas, Békéscsabai út
Weboldal: pepikert.hu

Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


5. Tiszakürti arborétum

Fotó: Instagram

Igazi grófi kertből kialakított, varázslatos és gazdag gyűjteményű arborétumban kirándulhattok Tiszakürtön, a Bolza grófok kastélyának egykori parkjában. A napjainkban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó területet annak idején átjárhatatlan mocsár védte, így megmaradtak ősi tölgy, szil és magaskőris erdőrészletei, amelyeket a későbbiekben külhoni fajok telepítésével gazdagítottak, így került ide egyebek mellett nehézszagú boróka, luc-, fekete- és jegenyefenyő. 2000-ben a teljes, 60 hektáros Tiszakürti Arborétum elnyerte az Országos Természetvédelmi Terület címet. A természetben való nyugodt sétálgatás és elmélkedés lehetősége mellett persze érdekes és izgalmas programokat is kínál az arborétum, madárgyűrűzésen, rovarmegfigyelésen vagy akár tiszavirágzást megfigyelő túrán is részt vehettek, és értelemszerűen a közeli Tisza roppant gazdag élővilágával és vízparti környezetével is megismerkedhettek. Az arborétum korszerű látogatóépülete konferenciák, esküvők szervezésére is optimális.

TUDTAD?
AZ ARBORÉTUM ÖREGTÖLGY-RÉTJE A KÖZEPÉN ÁLLÓ, 350 ÉVES, ÓRIÁSI KOCSÁNYOS TÖLGYRŐL, AZ EGYKORI KITERJEDT ERDŐSÉGEK TANÚFÁJÁRÓL KAPTA A NEVÉT.


INFORMÁCIÓK:

Cím: 5471 Tiszakürt, Bolza gróf út 5.
Látványosságok a közelben: Körösvölgyi Állatpark (Szarvas), Kecskeméti Vadaskert
MOL-pecsételőhely:
Cserkeszőlő, Beton út Lakitelek, 44-es főút
Weboldal:
hnp.hu


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Instagram


Fotó: Facebook


AMI MÉG ÉRDEKELHET