Stresszmentes autózás – évente hány napot ül a családod kocsiban?

Egy felmérés szerint elég riasztó a szám. Lássuk, hogyan lehet átvészelni az autózást!

Fotó: Shutterstock

A SEAT három nyugat-európai országban járt utána, hogy mennyi időt vesz igénybe a kisgyerekek beültetése az autóba. A felmérés eredményei számunkra is tanulságosak – főleg a vakáció és a nyaralás idején…

4 nap az életedből

Utolsó pillanatban történő látogatás a fürdőszobában, vég nélküli győzködés, hogy végre vegyék fel a cipőjüket és a kabátjukat, majd a döntés, hogy melyik játékot vigyék magukkal az iskolába minden áldott nap… A házból való kijutás csupán a kihívás egy része, amellyel a gyerekes családok nap, mint nap megküzdenek. Még bonyolultabbá válik a helyzet, amikor az autóba kell beültetni a kicsiket, majd bekötni őket, és bepakolni minden szükséges dolgot a csomagtartóba. Ez a próbatétel a szülők idejéből évente összesen 96 órát – kereken négy napot – igényel a SEAT által Spanyolországban, Németországban és az Egyesült Királyságban végzett felmérés alapján.

Fotó: Shutterstock

A brit, német és spanyol szülők egyetértenek abban, hogy a legidőigényesebb része a folyamatnak, amikor a cipőt és a kabátot kell felvenniük a gyerekeknek. Ezen kívül a késés kapcsán felmerült további fő okok között szerepel a gyerekülésbe való beültetés, a biztonsági öv bekötése, illetve a mosdó utolsó pillanatban történő meglátogatása.

A RETTEGETT KETTES...

Az otthon elhagyása és az autóba történő beszállás szempontjából a kétéves kor a legmegterhelőbb. A felmérésben részt vevő szülők 41 százaléka úgy véli, hogy az autóba való beszállás a 2-3 év közötti kicsikkel a legnehezebb.

Beszélő számok

A felmérésből kiderült: a szülők átlagosan 20 perccel hosszabbítják meg munkanapjukat, hogy a gyerekek autóba ültetése okozta késést ellensúlyozzák. Ez az átlag közös mindhárom, a felmérésben részt vett ország eredményében, habár a spanyolok 10 százaléka és a németek 6 százaléka hozzátette, hogy amennyiben ez a folyamat hosszúra nyúlik, az legalább 40 perc hosszabbítást jelent a rutin szempontjából.

HETENTE EGYSZER KÉSÉSBEN

A napirendnek ez a része és az ezzel eltöltött extraidő gyakran azt eredményezi, hogy a szülők késve érkeznek a munkahelyükre. Ez leggyakrabban Spanyolországban fordul elő, ahol a szülők 55 százaléka számolt be arról, hogy hetente legalább egyszer elkésik. Közülük is az esetek 45 százalékában hetente egynél többszöri a csúszás és 21 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy minden nap elkésik. Összességében a megkérdezettek mindössze 19 százaléka állította, hogy mindig időben beér. A brit válaszadók harmada nyilatkozott úgy, hogy hetente legalább egyszer késve érkezik a munkahelyére, ezzel szemben Németországban a szülők 41 százaléka válaszolta, hogy soha nem késik és csupán 23 százalékuk állította, hogy hetente legalább egyszer megcsúszik a reggeli szeánsz miatt.

Fotó: Shutterstock

Stresszfaktor

A spanyol szülők több, mint 70 százaléka tart attól a pillanattól, amikor a gyerekeket autóba kell ültetni, 15 százalékuk pedig kifejezetten retteg a napi rutin ezen részétől. Németországban az idegeskedők tábora 58 százalékra csökkent és mindössze 4 százalék számolt be intenzív szorongásról. A spanyol szülők több, mint fele nyilatkozott úgy, hogy ebben a stresszes helyzetben néha hangosan vagy inkább csak magukban káromkodnak, 15 százalékuk pedig gyakran teszi ezt. A német családok esetében csupán 42 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy időről időre káromkodik egyet, miközben beülteti a gyerekeket az autóba.

Bevett gyakorlat

A lehető leggyorsabb és legsimább beszállás érdekében sok szülő a jól ismert jutalmazási játékot veti be. A legnépszerűbb technikák közé tartozik, amikor a gyerekek hallgathatják a kedvenc zenéjüket, kaphatnak valamit a célba érkezéskor, táblagépen nézhetik a kedvenc programjukat vagy édességet, egyéb nyalánkságot kínálnak fel a szülők.

Spanyolország az az ország, ahol a jutalmazás leginkább elterjedt, a szülők közel háromnegyede él vele.

Ezzel szemben Németországban a szülők 60 százaléka nyilatkozott úgy, hogy alkalmazza ezt a technikát, míg az Egyesült Királyságban a szülők alig több mint negyede teszi ugyanezt.

Happy end

Annak ellenére, hogy a napi rutin ezen része kellemetlenségeket okozhat a szülők számára, 96 százalékuk mégis azt állította, hogy élvezi a gyerekekkel való autózást. A családi utazások legjobban várt része a szülők válaszai alapján az, hogy beszélgethetnek a gyerekekkel, hangosan énekelhetnek velük együtt és hallgathatják egyedi és naiv meglátásaikat a világról. Röviden: végül megéri a vitatkozás, a rohanás és a káromkodás, amikor a nevetésüket hallhatják az autóban.

AMI MÉG ÉRDEKELHET