Vadbaleset: Ezentúl az autó biztosításnak kell fedeznie a kárt

Tudtad, hogy nemrég megváltozott a rendelet?

szarvas baleset
Fotó: Unsplash

A Drive magazin oldalán sokat foglalkozunk a vadállatokkal, a párzási időszak veszélyeiről már nagyon sokszor írtunk. Sokan nem is tudják – mert egyelőre nincsen vonulási időszak –, hogy júliustól milyen változás lépett életbe a vadbelesetekkel kapcsolatban. Ha megtörténne a baj, akkor az autó biztosításodból kell fedezned a kárt.

Valójában csak augusztus végén, szeptemberben kezdődik (és novemberig tart) a szarvasbőgés időszaka, amikor a szarvasok párosodnak. A bikák ilyenkor „ész nélkül" követik az ösztönüket, ezzel veszélybe sodorva saját magukat és az erdők, mezők mellett autózókat. De még a legveszélyesebb időszak előtt megváltoztatták a vadbalesetekre vonatkozó jogszabályokat, írja a Totalcar autós magazin. Mostantól kezdve az az alapeset, hogy az autós a hibás, ha elüt egy vadállatot, így a kárt is neki kell megtérítenie. A szarvasok egyébként naplementétől aktívak, tehát éppen a nehéz látási viszonyok között találkozhatunk velük nagyobb eséllyel az utakon, szürkületben és teljes sötétségben bármikor elénk futhatnak.

Eddig hogy volt?

Fotó: Shutterstock

Akármilyen körülmények között ütünk egy nagy testű vadállatot, mindig kell értesíteni a rendőrséget és a területileg illetékes vadásztársaságot is, mert az elütött vad az ő tulajdonuk. Eddig a helyi vadásztársaság biztosítója az estek nagy részében megtérítette az elütött állat okozta károkat: ha eddig volt vadveszélyt jelző tábla az úton, akkor a balesetből adódó kárt az autósnak kellett megfizetnie, amennyiben nem volt vadveszélyt jelző tábla, akkor a felelősség a vadásztársaságot illette. Ez azonban megváltozott idén nyáron a Magyar Közlöny 90. számában megjelentek módosítás szerint. A közlönyben az erre vonatkozó rész így szól: „Nem minősül a vadászatra jogosult felróható magatartásának vagy a tevékenységi körében előálló rendellenességnek, ha a vad az életmódjából, szokásos táplálkozási, szaporodási viselkedéséből következő helyváltoztatása miatt jelenik meg a lakott területen kívül közúton, autóúton, autópályán vagy a település belterületén, kivéve, ha a vad megjelenése a vadászatra jogosult tevékenységével áll okozati összefüggésben."

Ez azt jelenti, hogyha az elütött vadat éppen űzték, lőtték, vagy hajtották, akkor természetesen nem az autós a felelős, de minden más esetben a vezető lesz a hibás vadgázolásnál, és így a kárt neki, vagyis az autó biztosítójának kell fedezni. Hogyan lehet bizonyítani, hogy űzték éppen az elénk kerülő állatot? Ha nem jelentkezik önként a vadász, akkor sehogy, tehát az állatok és magunk védelmében ezentől figyelj még jobban erdők, mezők környékét!

Forrás: Totalcar

AMI MÉG ÉRDEKELHET