24 órás antigén teszttel lehet síelni Ausztriában

Természetesen az EU-s védettségi igazolást is elfogadják majd a sípályákon.

Fotó: Unsplash

Lesz osztrák síszezon – ez már biztos, de nagyon szigorú a szabályozás. Az osztrák kormány többlépcsős szigorítási rendet vezetett be, tehát ha ausztriai síelést tervezel, akkor szükséged lesz EU-s oltási igazolásra (tehát az EU által elfogadott 2 oltással és zöld útlevéllel kell rendelkezned) vagy naponta csináltatnod kell antigéntesztet.

Az MTI hírei szerint Elisabeth Köstinger az osztrák turizmusért felelős miniszter és Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter többlépcsős korlátozási rendszert ismertetett szeptember végén. A szigorú rendszer célja, hogy idén ne kelljen bezárni a síparadicsomokat, és ne érje akkora kár a turizmust, mint az elmúlt két szezonban, de közben biztonságosan sportolhasson mindenki a hegyekben. A háromlépcsős járványügyi terv szerint a kórházak intenzív ágyainak telítettsége határozza majd meg a szükséges korlátozásokat.

Alapvető felszerelés: FFP2-es maszk

Fotó: Shutterstock

Szeptember közepétől az alapvető szükségleti cikkeket árusító üzletekben, gyógyszertárakban, a tömegközlekedési eszközökön, így a sífelvonók zárt kabinjaiban is kötelező az FFP2-es maszk viselése. Ausztria jelenleg az első járványügyi fokozatnál tart, azaz az intenzív ágykapacitás elérte a 10 százalékos telítettséget.

Változott az antigén gyorstesztek érvényességi ideje is: 48 óráról 24 órára csökkent, azaz naponta tesztelni kell, ha nincs EU-s oltási igazolásod.

A második fokozat egy héttel azután lép életbe, hogy az intenzív osztályok kapacitása eléri a 15 százalékos telítettséget. Ettől az időponttól az éjszakai szórakozóhelyeket és az 500 főnél nagyobb létszámú rendezvényeket már csak a beoltottak és a gyógyultak látogathatják – ez vonatkozik a síelés utáni partikra (Aprés-Ski party) is.

A sílifteknél nem lesz torlódás az ígéret szerint, hiszen már a jegyvásárlásnál leellenőrzik majd a zöld útlevelet vagy a tesztigazolásokat. A felvonóknál nem lesz kötelező távolságtartás, teljes kapacitással üzemelnek majd a liftek.

20% fölött PCR

Fotó: Shutterstock

Ha a járványhelyzet romlik Ausztriában, és az ágykapacitás telítettsége eléri a 20 százalékot, az éttermekbe napközben csak védettségi igazolással vagy negatív koronavírus-teszttel lehet bemenni, de akkor már nem lesz elég az antigén teszt, csak a PCR-tesztet fogadják majd el.

Az egész országban a mostani tervek szerint alakul majd a korlátozás a karácsonyi vásároknál is – az iratokat a rendőrség és az egészségügyi hatóság fogja ellenőrizni. Ha a járványadatok ennél is tovább romlanak majd, a védettek (oltottak, covidból gyógyultak) akkor is látogathatják majd az éttermeket, sportpályákat és -rendezvényeket.

Bécsben október elsejétől az éjszakai szórakozóhelyeket és az 500 főnél nagyobb létszámú beltéri és kültéri rendezvényeket már csak a beoltottak és a gyógyultak látogathatják.

Utazás előtti napon és a kint létünk alatt is folyamatosan ellenőrizzük az aktuális járványintézkedéseket a hivatalos osztrák turisztikai oldalon vagy Konzuli Szolgálatnál!

AMI MÉG ÉRDEKELHET