Síelés? Egyelőre csak itthon!

Még egy lemondás erre az évre: a járvány a síszezont is megtépázza.

Fotó: Unsplash

Az Alpokban már egy hónapja szép és jó hó van, ám az osztrákok meghozták a talán számukra legnehezebb döntést, amitől mindenki félt. Szigorú szabályozások jönnek, ha pedig Magyarországról utaznánk, már-már aránytalanul sok áldozattal járhat egy sítúra.

Ausztriában december 24-én feloldják a sípályák teljes lezárását, amellyel egyidejűleg mindenki arra számított, hogy talán elindul az élet az Alpok ezen részen. El is indul, de nagyon szigorú feltételekkel, és mi, külföldiek még jobban kiszorulunk a legszebb osztrák pályákról.

Egészen január 7-ig semmiféle turisztikai céllal nem mehetnek külföldiek Ausztriába

Fotó: Unsplash

Ausztria, Kitzsteinhorn

Karácsonyi nyitás

Karácsonykor ugyan megnyitnak a sípályák, de szállásokat még akkor sem lehet igénybe venni, azaz csakis sportolási céllal, napi programként lehet csúszni a pályákon. A felvonókra, liftekre felszállók mennyiségét is limitálni fogják, hogy ne zsúfolódjanak össze az emberek a kabinokban, és a pályákon se legyenek a sportolók túl közel egymáshoz. A vendéglátóhelyeket is csak január 7-én kezdik megnyitni, és akkor sem az összeset. Valószínűleg egymástól messzebb lévő hüttékben falhatjuk majd a gőzgombócot, és számítani kell létszámlimitre is.

A határon extrán ellenőriznek

Sajnos az egynapos sítúrákat idén el kell felejteni, talán a síszezon végén lesz leghamarabb erre lehetőségünk. December 19-től fokozott határellenőrzéseket vezetnek be az osztrák határokon, igaz, nemcsak a magyar síturisták miatt, inkább a hazautazó, majd Ausztriába visszatérő vendégmunkások ingázása miatt. Éppen ezért karácsony előtt, december 19-től január 10-ig szigorítják a beutazási korlátozásokat. Az azon országokból érkező turistáknak, ahol a fertőzöttek száma a megelőző 14 napban meghaladta a 100 főt 100 ezer lakosonként, kötelező lesz a 10 napos karantén. És ezt nem lehet egyből kiváltani egy friss, negatív PCR-teszttel, mert leghamarabb 5 nap karantén után csináltathatunk tesztet, és ha az negatív, akkor lehet jönni-menni az országban. Tehát, ha valaki kint élő magyarként jön haza az ünnepekre, és utána visszamegy, ez vár rá is.

Ausztriának egyébként, úgy tűnik, sikerült lassítania a vírus terjedését, az előrejelzések szerint azonban, ha mindent megnyitnának karácsonyra, akkor egy még brutálisabb hullám következne, mint a mostani.

AMI MÉG ÉRDEKELHET