Hogy néz ki ma az atombomba sújtotta város?

1945. augusztus 6-án az emberiség fordulóponthoz érkezett, a nukleáris bomba soha nem látott pusztítást végzett.

hirosima japán
Fotó: Getty Images

A második világháború vége az emberiség történelmének egy új szakaszát is jelenti, és bár a háború tényleg lezárult, a Japánt ért kettős atombomba-támadás bebizonyította, hogy a Föld lakosságát néhány óra alatt ki tudná irtani ez a fegyver. Hirosimát 1945. augusztus 6-án érte atomtámadás, három nappal később pedig Nagaszakit bombázták. Most az újraépült Hirosimát mutatjuk meg, de láthatod fotókon azt is, hogyan nézett ki a település közvetlenül az atombomba pusztítása után.

Hirosima a 14 ezer japán sziget közül az egyik legnagyobbon, Honsú szigetén található tengerparti város. A japán metropolisz ma a második világháború lezárásának egyik jelképe, a következő fotókon te is láthatod, hogy a bombázás emléke a város történetének hangsúlyos része. 1946. augusztus 6-án, reggel 8 óra 15 perckor az Amerikai Egyesült Államok légierejének harci gépe, egy B–29-es, atombombát dobott a japán településre, a hatalmas erejű robbanás becslések szerint összesen 90-140 ezer ember életét követelte, 70 ezer ember azonnal elhunyt, a többi áldozat később, a sugárbetegségek miatt vesztette életét, további 200 ezer hirosimai pedig tartós testi (égési) és pszichés sérülésekkel küzd az atomtámadás miatt. Az Atombomba-dóm (más néven Genbaku Dóm) ma az atombomba-támadás legfontosabb jelképe és világörökségi helyszín.

Az egyetlen megmaradt épület

Fotó: Shutterstock

A hirosimai Atombomba-dóm 1945-ben

Az Atombomba-dóm a Motojasu folyó partján áll, ez az épület nem dőlt össze teljesen 1945-ben, pedig innen 160 méterre robbant a bomba, a környezet a földdel lett egyenlő (ez a legfelső nyitóképen látszik jól), hiszen a többi épület fából volt és rögtön elégett. Ez a városrész régen is az volt és most is virágzó ipari és kereskedelmi negyed, de ez az újbóli felvirágzás csak a helyiek kitartásának köszönhető. Az egykor kiállítóteremként működő 25 méter magas, romos, üvegkupolás épület még ma is áll, és egyszerre fejezi ki az embertelen pusztítást és a békét. Nem véletlen, hogy mellette épült meg a Béke Emlékpark, ami a következő képen látható.

Fotó: Shutterstock

Hirosima ma: elöl a Béke Emlékpark, hátul a dóm

Az Atombomba-dóm épülete háromemeletes, de a bomba annyira szétzúzta, hogy egyetlen belső fala sem maradt meg. A dómot (ami a háború után, a helyreállítási munkák alatt lett híres) egyébként Jan Letzel cseh építész tervezte 1914-ben, az épület 1915-ben készült el, éppen 30 évig állhatott teljes pompájában. Az emlékpark 1954 és 1960 között épült fel, amelyben máig működik az Emlékmúzeum is. A múzeumban az atombomba-támadás áldozatairól emlékeznek meg, tényszerű adatokkal, megdöbbentő fotókkal és tárgyakkal mesélik el a tragédia minden részletét. Érdekesség, hogy hirosimai Városi Tanács csak 1966-ban fogadta el a határozatot, hogy a dómot meg kell őrizni örökre – a dóm is és a múzeum része.

A múzeum olyannyira keresett látványosság, hogy 2020-ban, nagy lezárások idején rekordot döntött a múzeum látógatóinak száma: 1,76 millió fő volt kíváncsi a kiállításra és a dómra.

Elképesztő látvány

Fotó: Getty Images

A teljesen beépült várost libegőről lehet megcsodálni

Ha a városban érkezve megnézted a Atombomba-dómot, a Béke Emlékparkot, és az Emlékmúzeumot, utána is vár rád jó pár érdekes program és látnivaló. Hirosima ma egy 1,2 milliós, csodaszép és érdekes város, amire mindenképp érdemes 2-3 napot szánni, ha Japánban jársz. A várost átszeli egy hatalmas folyó, amelynek mindkét partján megsemmisült a város az atombomba ledobásakor. A tengeri öbölben ma is hatalmas kikötő működik, amelyet remekül lehet látni a város feletti libegőről. A városnak erős az élelmiszeripara (halászat, halkonzervek), valamint a hadászati és hajóépítő nehézipara is kiemelkedő, úgy tűnik nem felejtenek könnyen a történelemből tanulva...

Fotó: Getty Images

Hirosima ma is fontos ipari központ

Az esti felvételen is látszik, hogy az ipari negyed éjjel sem alszik, de hogyan is épülhetett volna fel a semmiből újra a város, ha a város lakói nem fognak össze és folytatják a kereskedelmet és lesznek még erősebbek, mint valaha?

Ezt ne hagyd ki!

Fotó: Getty Images

Hirosima-kastély

A Hirosima-kastély vagy Pontykastély is megsemmisült a bombázás alatt, az eredeti palota 1590-es években épült, de 1958-ban – több helyi palotával egyetemben – újraépítették. Ez a palota volt a középkorban az éppen aktuális daimyō (daimjó), vagyis feudális hadúr palotája. A japán császárok által kiválasztott hadvezérek, a sógunok hagyományosan a daimjók közül kerültek ki.

Mit egyél ?

Fotó: Shutterstock

Hirosima a tradicionális okonomiyaki étel otthona

A japán konyha nagyon színes, egészséges és ízletes, bár itthon kevesen ismerik igazán, és leragadnak a sushinál. Az okonomiyaki egy japán tésztaétel és tipikusan hirosimai fogás. A okonomiyakihoz rostlapon rétegeket sütnek zöldségből, szárított és friss halakból, húsokból, és végül egymásra teszik a megsült rétegket – tulajdonképpen egy laktató, rakott, meleg étel, amibe mi válogatjuk össze kívánság szerint az összetevőket.

AMI MÉG ÉRDEKELHET