Izgalmas programok és kirándulások Athénban és környékén

Minden napra jut egy-egy külön túra, ha a görög fővárosból egynapos kirándulásokat tennél.

athén akropolisz
Fotó: Shutterstock

Athén az a város, ahol nem elég egy hét, ha mindent látni akarsz, de most olyan kiruccanásokat gyűjtöttünk össze, amelyek egy nap alatt is megvalósíthatók, és elvisznek az ókori Görögországba, a hegyek közé, vagy éppen a kis szigetek pompás strandjaira.

Az ősi Korinthosz felfedezése

Fotó: Shutterstock

Apollón templomának romjai

Corinthia története a görög mitológia homályába vész, innen indult a legenda szerint Jaszon a hajóival küldetésére az aranygyapjúért. A mai modern falu azonban már inkább a római kori városka romjaival büszkélkedhet. Az utcákat róva ne feledjétek, hogy egykor Pauszaniasz, a perzsa háború spártai hadvezére és az evangéliumot hirdető Szent Pál taposta ezeket a köveket. Az ő nyomdokaikban látogassatok el az Apollón-templomhoz, az Apollón-periboloszhoz, az ókori színházhoz és más nevezetességekhez. Ha már itt kirándultok, jó program a szűk, sziklás Korinthoszi-csatornát is megnézni, ahol hatalmas hajók haladnak át.

Így jutsz ide Athénból: buszok indulnak a főváros Kifiszosz pályaudvaráról Korinthoszba, az út nagyjából egy óra.

Aegina, perfekt kirándulás egy görög szigetre

Fotó: Shutterstock

Ha Athén a kiinduló bázisod, egy aeginai utazással találjátok magatok leggyorsabban egy hamisítatlan görög szigeten. Aegina igazi nyári programot kínál. Homokos strandok, ókori romok, bájos neoklasszicista épületek, kiváló konyha és a nemzetközileg is jegyzett helyi pisztácia vonzza a turistákat a szigetre. Hétvégén nem érdemes oda látogatni, mert ilyenkor az athéniak özönlik el a partot. Hogy mit nézzetek meg a szigeten? Aegina festői utcáin kívül az Aphaia-templom romjait semmiképpen ne hagyjátok ki, valamint érdemes elzarándokolni Agios Nektarios ortodox templomához is. Ha megigéz a sziget, keressétek fel az elragadó Agia Marina és Perdika tengerparti falvakat is.

Így juttok ide Athénból: Pireuszból komppal vagy szárnyas hajóval, és nem kell előre foglalni, mivel a járatok gyakran indulnak.

A Parnitha Nemzeti Park nyáron is hűsítő

Fotó: Shutterstock

A Parnitha Nemzeti Parkban hegyi kerékpározhatunk

Az Athéntól mindössze 25 km-re fekvő Parnita-hegy számos kisebb csúcsa közül kimagaslik a Karavola (1413 méter) olykor hófödte csúcsa. A nemzeti parkot 2007-ben tűzvész sújtotta, de azóta a természet megújította magát. Rengeteg barlang található a területen, és sok a vadon élő állat is – még gímszarvasokkal is találkozhattok, ha szerencsétek van. A parkot átszelő túraútvonalak mentén két jól felszerelt turistaház is található, és ha a hegyikerékpár szerelmesei vagytok, biztosan találtok remek pályákat. A park weboldala számos túraútvonalat kínál, melyek közül mi az egykori nyári palota 40 négyzetkilométeres területén áthaladó Varibobiból Tatoi felé menőt ajánljuk. Indulás előtt érdemes megkérdezni Athénban az EOS-t az utak aktuális állapotáról.

Így juttok ide Athénból: a zöld metróval menjetek északi irányba Nea Ioniáig, onnan pedig a 724-es busszal Parnitha Funitelig, és itt már a hegytetőn is vagytok.

Delphoi, az ókori görög kultúra zarándokhelye

Fotó: Shutterstock

A világ köldöke, a Delphoi

Delphoi szinte egy kötelező program, ha Athénban járunk! A görög mitológia szerint a Zeusz által elengedett két sas ezen a hegyen találkozott össze, meghatározva ezzel a világ köldökét. Delphoi megkerülhetetlen jóshelye volt az időszámításunk előtti görög világnak, nem indítottak hadjáratot, nem tartottak koronázást, vagy nászt, amíg ki nem kérték az istenek véleményét a királyi udvarok. Az i.e 7. században fénykorát élő jósda papnői, a püthiák (Apollón papnői) homályos jóslataikról híresültek el, amelyek végül az események kimenetele szempontjából valahogy értelmet nyertek. A csodás hegyek övezte stadion, az ókori színház és a kör alakú templom, a Tholosz kicsi, de tartalmas múzeumegyüttese ma is nagy élmény. A Parnasszosz-hegy lejtőin található idilli sziklafaluból pompás kilátás nyílik a szentélyt körülvevő végtelen olajfaligetekre, és a faluban biztosan találtok tavernát, ahol kedvetekre lakomázhattok.

Így juttok ide Athénból: a KTEL távolsági busz az athéni Liosion pályaudvarról indul.

Hydra, az autómentes sziget

A csodás Hydra sziklás szigetének is gazdag történelmi vonatkozásai vannak, egykor a görög forradalom nagy tengerészcsaládjai és katonai vezetői lakták, erről tesznek tanúbizonyságot látványos, jól megőrzött kőkúriái. A város a lenyűgöző kikötőt öleli körbe a hegyre felkúszva, és mivel teljesen autómente, olyan nyugodt varázsa van, mint egyetlen más görög szigetnek sem. Számos kis múzeumot, művészeti galériát és butikhotelt találhattok itt. Utatok során mindenképp üljetek le egy tavernában a kikötőben, élvezzétek a jachtok oldalára csapódó hullámok hangját, ami már önmagában bőven kárpótolni fog a strandok hiányáért. Ha tehát elég az athéni nyüzsgésből, meneküljetek erre a nyugodt helyre egynapos program keretében!

Így juttok ide Athénból: A pireuszi kikötőből induló szárnyashajó járatok menetideje 1 óra 40 perc és 2 óra között mozog. A jegyeket online kell megvásárolni.

Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET