Uniós rekorder a Varso Tower

Na vajon mekkora az új felhőkarcoló?

Fotó: Getty Images

A lengyel fővárosban adták át az Európai Unió legmagasabb épületét, a Varso Towert, vagy más néven a Carso Place-t.

Átadták a Varso Towert a lengyel főváros üzleti központjában, mely felhőkarcoló a maga 310 méterével a legmagasabb az Európai Unióban és a hatodik legmagasabb épület Európában. Az 53 emelet magas irodaépület földszintjén bevásárlóközpont található, tetején éttermek, nyilvános kilátó és egy fás kert. Viszonyításképpen: Budapest legmagasabb épülete a 143 méter magas MOL Campus, a jelenlegi európai csúcstartó pedig a 462 méteres szentpétervári Lahta Center.

Valójában komplexum

Fotó: Getty Images

A Varso Place igazság szerint 3 épületet jelent. Maga a torony nem régen készült el és 2022 végén adták át; az épület tetejében található kilátót szintén hamarosan élvezhetik azok, akik felmennek a felhőkarcoló tetejére. Egyébként nem a Varso Tower a főváros első felhőkarcolója, a következő képen látszik is, hogy a panorámát több magas üvegépület is színesíti.

Üzleti negyed épül

Fotó: Getty Images

Az építkezés becsült költsége körülbelül 500 millió euróra rúgott, ami csak egy része annak a projektnek, hogy Varsó belvárosában üzleti negyedet hozzanak létre. Az építkezés 2016-ban kezdődött el, és az eredeti tervek alapján csak egy 130 méteres épületet húztak volna fel. Időközben azonban változtattak a terven, így született meg a sokkal magasabb, 310 méteres torony projektje. A brit székhelyű Foster and Partners építészeti stúdió tervezte a fő tornyot, a HRA Architekci pedig a Varso 1 és Varso 2 épületek tervezéséért volt felelős.


AMI MÉG ÉRDEKELHET