Szélsebes autóval állt elő az Aston Martin, ez lesz az eddigi leggyorsabb modell

Nagyot ugrottak az előző szériához képest.

Az Aston Martin Vantage mindig is a brit márka legsportosabb utcai autója volt, a legújabb, 2025-re tervezett változat viszont az előző modellek 305 km/órás sebességét is felülmúlja majd.


Az Aston Martin új modelljét ugyanúgy a Mercedes-AMG fogja legyártani Németországban. A kézzel készített jármű motorjához most is egy nyolcfokozatú ZF automata sebességváltó tartozik majd, ám a lendületesebb elindulás érdekében az autóba egy új launch-control funkciót is beszereltek.

Mindemellett tovább finomítottak a kormányzáson, az első futómű tapadásán és a fékrendszeren is, valamint egy nyolcfokozatú kipörgésgátlóval is megtoldották szerkezetét.

„A Vantage a leköszönő modellhez képest hatalmas teljesítménynövekedéssel kerül majd a címlapokra – de az az élénkség fogja majd igazán elcsábítani a rajongókat, amivel az autó ezt a teljesítményt kibontakoztatja”

– írta le Roberto Fedeli, az Aston Martin műszaki vezetője egy hivatalos bejelentésben.

A Lamborghini sem teljesített rosszul: Minden idők értékesítési rekordjával zárta 2023-at a Lamborghini

Bár a fent említett változások sem elhanyagolhatóak, az egyik legjelentősebb újdonságnak az Aston Martin One-77 által inspirált friss karosszéria, valamint az alaposan átdolgozott 4 literes, 665 lóerős, duplaturbós V8-as motor mondható. Ez összesen 30 százalékkal növeli meg az előző széria teljesítményét.

A 2025-ben érkező Vantage ugyanis mindösszesen 3,4 másodperc alatt lesz képes nulláról százra gyorsulni, végsebessége pedig a 325 km/órát is eléri majd.

Az előző modellhez képest ez a gyorsulásban két tizedmásodpercnyi javulást, az elérhető sebességben pedig 20 km/órás többletkülönbséget jelent.

Az autó áráról egyelőre még nincsenek hírek, ám a Robb Report hasonlításképpen elmondja; a legultsó generációs Vantage coupe-ok kikiáltási ára megközelítette a 150 ezer dollárt (azaz az 54,5 millió forintot), így minden bizonnyal ilyen összegekre számíthatunk most is.

Kínában is a szupergyorsasággal kacsintgatnak: Már az 1000 km/h-s sebességgel kacérkodik a kínai mágnesvonat

Design

Marek Reichman, az Aston Martin kreatív vezetője egy igencsak merész, ám egységes esztétikát álmodott meg: a vállalat védjegyének számító hűtőrácsot 38 százalékkal megnagyobbította, ezzel több levegőt juttatva a motortérbe. Az óriási teljesítménynövekedést Reichman a külsőségekben is ábrázolni szerette volna, ezért az autón található négy kipufogócső átmérőit is növelte – ez pedig nagy hanggal fog járni.

Mindezt csak tovább fokozza majd a 390 wattos, 11 hangszórós Bowers & Wilson audiorendszer, ami az új Vantage alapfelszereléseként érkezik.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET