Az öltözék tényleg elárulja, mennyire lesz idegesítő egy utas a repülőn?

Megosztó vélemény, de egyre többen emelik fel a hangukat a megfelelő öltözettel kapcsolatban.

reptér, öltözködés, business

Van pár jel, amiből kiszűrhetjük, vajon mennyire fog meggyűlni a bajunk a mellettünk ülő utassal – állítja egy pszichológia professzor.


Úgy tűnik, egy dologra mindenképpen érdemes figyelnünk ahhoz, hogy még a felszállás előtt kiderüljön, mégis mekkora fejfájásra számíthatunk majd az út során.

Thomas Plante, a Santa Clara Egyetem pszichológia professzora szerint az öltözékből igenis kiderülhet, mennyi problémánk lesz egy adott utassal.

„A jól öltözött emberek általában jobban is viselkednek”

idézi a professzort a The Sun.

A gondolat egyébként nem csupán egy pszichológus alaptalan feltevése, a teóriát a légiutas-kísérők is alátámasztották.

Az alkalmazottak is észrevették, hogy azokkal az emberekkel, akik elegánsan, stílusosan öltözködnek, általában kevesebb probléma adódik.

Ez is érdekelhet: Ha megfogadod a listán szereplő tippeket, nagy balszerencse kell, hogy elveszítsd a bőröndödet

Ken Schulte pilóta szerint

„a jól öltözött emberek soha nem drámáznak a gépen. Azt hinnéd, a pilóta semmit se tud az ilyen esetekről, de az összes viselkedéshez köthető incidenst jelenteni kell a fülkében.”

Ez az oka annak is, hogy több utas is igényét fejezte ki egy öltözködési szabály bevezetésére a repülőgépeken.

„Mindig azokkal az emberekkel van a legtöbb gond, akik úgy néznek ki, mintha most keltek volna ki az ágyból”

– tette hozzá Schulte.

A dress code (öltözködési szabály – a szerk.) bevezetésének egyik lelkes támogatója Christopher Elliot, a Seattle Times utazási rovatának vezetője. Egyik cikkében kifejti, a repülőkön is szükség lenne az öltözködési szabályok bevezetésére. Szerinte az utasoknak megjelenésükkel „tisztelni kéne” a többieket.

„Azt vettem észre, a fedélzeten egyre inkább modortalanabbak az emberek. Az utasok mellett néhány pszichológus is úgy gondolja, amennyiben az emberek egy kicsit igényesebben öltöznének fel a repülés előtt, meglenne rá az esély, hogy tisztelettudóbban viselkednének – és minden bizonnyal kisebb lenne a valószínűsége annak, hogy kiabáljanak”

– fejtette ki markáns és minden bizonnyal megosztó véleményét Elliot.

Olvass erről is! Repülőjegy vásárlás ingyenes extrával – így lehet nagyobb lábtered

A rovatvezető szerint a hosszú nadrággal, a galléros inggel és a ruhákkal nem lehet mellényúlni, az offenzív mintás pólókat és a mezítlábas utazást viszont mellőznie kéne az utasoknak.

Tangapapucsban vagy strandpapucsban egyébként nem is javaslott repülőre szállni, mivel esetleges vészhelyzet során ezek a lábbelik nagyban megnehezíthetik a biztonságos evakuálást.

AMI MÉG ÉRDEKELHET