5 csodaszép arborétum Magyarországon, amit tavasszal látni kell

Ha a természetben töltenénk egy kis időt.

zirci arborétum

Zirci Arborétum – Fotó: Shutterstock

Magyarország szerencsére bővelkedik gazdag botanikus kertekben, amelyek a tavasz beköszöntével színes köpenyt öltenek. Mutatunk pár hazai arborétumot, ahol virágzó növények sokaságával találkozhatunk.


Nemzeti Botanikus Kert – Vácrátót 

Vácrátóton található az ország leggazdagabb botanikus kertje: a kétszáz évnél is idősebb történelmi kert 27 hektáros területét mintegy 13 ezer féle növény díszíti. A Göd szomszédságában található arborétumot kacskaringós utak szelik át, és hazai növények mellett külföldi, trópusi példányokkal is találkozhatunk. Az arborétum meglátogatása a gyerekeknek is izgalmas program lehet, hiszen önálló sétákon kívül részt vehetünk élménysétákban, tudós túrákban és vezetett túrákon is.

Ha a fővárosban ülnénk le egy kicsit: 10 piknikezőhely Budapesten, ahol gond nélkül leterítheted a pokrócod

Kámoni arborétum – Szombathely 

A Kámoni arborétum nem csupán növénygyűjtemény, de tudományos kutatóintézet, valamint a nyugati országrész oköturisztikai központja is. A kertet főleg a késő tavasszal virágzó rododendronairól ismerik, de a különböző színű növényekből összeállított rózsakert is sok fényképen szokott szerepelni, hiszen több mint félezer fajta rózsa található meg benne. A kert kiépítése még az 1860-as években kezdődött meg, alapítójának pedig dr. Saághy István botanikus tekinthető. A 27 hektáron elterülő arborétum területén mintegy 3200 fa- és cserjefaj, cserjefajta található meg, de kaktuszgyűjteménye is jelentős.

Folly arborétum és borászat – Badacsonyörs 

A Folly arborétum nem csupán egy botanikus kert, hanem a Folly család története történetének egy fontos részlete is. A több generáció által művelt kert kiépítésébe még az 1900-as évek elején kezdett bele Folly Gyula, aki olyan növényeket telepített ide, melyekről úgy gondolta, jól éreznék magukat ezen a klímán. A természet szeretete átívelt a generációkon, ma már a negyedik Folly-generáció gondozza a birtokot, aminek különlegessége, hogy a világ mind a huszonötféle ciprusfaja megtalálható területén.

Az arborétum legmagasabb pontján egy fenyőtobozra emlékeztető kilátó is helyet kapott, ahonnan megcsodálható a Balaton tája. A botanikus kertnél ráadásul a balatoni borvidék boraiba is belekóstolhatunk, hiszen a család egy éttermet is létrehozott a látogatók számára.

Nem árt tudni: Jobb, ha tudod: 3 dolog, amit tilos hazavinni a magyar erdőkből

Budai Arborétum – Budapest 

A Gellért-tér közelségében elterülő Budai Arborétumban már elkezdődött a cseresznyefa-virágzás, de a kertet nem csak a rózsaszínes fákért érdemes meglátogatni. A növények telepítését a 19. század végén, a Felső Kertben kezdték meg, az Alsó Kert csak a második világháborút követően töltődött fel különböző növényekkel. 7,5 hektáros területén árnyékkedvelő, mediterrán és virágzó fák is helyet kaptak, de jelentős nárcisz- és orgonagyűjteménnyel is bír.

Zirci arborétum – Zirc

Magyarország legmagasabban fekvő élőfa-gyűjteményével rendelkező Zirci Arborétum a Balatoni Nemzeti Park Igazgatósága alá tartozik. A park területe a 18. században alapított Zirci Ciszterci Apátsághoz tartozik, és közel kétszáz cserje- és fafajtával büszkélkedhet. 20 hektáros területét a Cuha-patak szeli ketté, melyen két barokk stílusú kőhídon keresztül tudunk átjutni. Ha megszomjaznánk, megkóstolhatjuk a Zirci Apátság Manufaktúra díjnyertes söreit, melyek között olyan ínyencségek is szerepelnek, mint például a levendulás búzasör.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET