Látványos videó: van, ahol 20 méteres is lehet az ár-apály mozgás a Földön

Naponta többször is áradnak az óceánok a Föld felszínén, ráadásul nem is kicsit.

dagály tenger hullám
Fotó: Shutterstock

Az ár-apályból jó esetben csak annyit érzékelünk, hogy kitesszük a napágyunkat egy helyre délelőtt és estére teljesen máshol mossa már a víz a partot. Valahonnan régről, az iskolai tanulmányainkból az is dereng, hogy a Hold befolyásolja a víz mozgását a Földön. De hogyan is néz ki a Hold gravitációs vonzása miatt az árapály? Mutatunk egy látványos videót, amin jól látszik a tenger mozgása.

Tudtad, hogy egy napon belül két apály és két dagály zajlik le? És azt, hogy az ár-apály, más szóval a tengerjárás mennyi mindent befolyásol a világban, azon kívül, hogy hova ülsz a tengerparton? Ahogy írtuk, a Földön egyszerre két helyen van apály és dagály. Az egyik dagályhullám mindig a Földünk Hold felőli oldalán zajlik, míg a másik az ezzel ellentétes oldalon. A Hold felé eső területeken a dagályhullámot a Hold tömegvonzása hozza létre, és a centrifugális erőnek köszönhetően azokon a területeken kidudorodik a víz, míg az erre merőleges két helyen apály van ekkor.

Mennyi ideig tart?

Egy dagályhullám 24 óra alatt kerüli meg a Földet, de a tengervíz emelkedése és süllyedése kb. 6 óránként következik be. A bolygónk egyes pontjain eltérő magassága van a dagálynak: a nagy víztömegeket, mint az óceánok, jobban meg tudja mozgatni a centrifugális erő, plusz a Hold is nagyobb vízfelületre hat a közelségével. A beltengerekben ennél jóval kisebb a hatás, ezért is kevésbé látványos a tengerjárás.

Miért fontos ismerni az árapályt?

Foró: Shutterstock

Alacsony apály Norfolkban

A hajók útvonalait és az energiatermelést is befolyásolja a tengermozgás. Apály idején például rengeteg kikötőbe be sem engedik a nagy hajókat, mert megfeneklenének. De, hogy egy másik nézőpontot is mutassunk: dagály alatt nagyon megnő a vízerőművekben (vannak kifejezetten ár-apály erőművek) az energiatermelés, ezt a túltermelést kell elosztani az apály időszakára.

Mekkora lehet a vízszint emelkedése?

Fotó: Getty Images

Apály Mont Saint-Michelnél

Nagyon látványos Mont-Saint-Michelnél az apály és a dagály váltakozása, ugyanis a normandiai partoknál akkora az eltérés, hogy a vízszintkülönbség elérheti a 15 métert is.

A tenger olyan sebességgel húzódik vissza (egy vágtató ló gyorsaságához hasonlítják), ami ritka az egész Földön, és bizony veszélyes is, mivel képes magával ragadni.

A nagy óceáni öblökben általában szintén nagy az ingadozás: például Észak-Amerikában az Atlanti-óceán partján található Fundy-öbölben (Kanada) a vízszint emelkedése eléri a 16-20 métert is, míg Európában, a Fekete-tengeren partján csak 20-30 centit változik a vízszint. De ezek sem fix számok, mert a holdciklus is befolyásolja a tengerek mozgását. Újhold idején a legmagasabb a dagály, mert olyankor a három égitest – a Föld, a Hold és a Nap – egy vonalban van, és a Nap és a Hold ereje összeadódik. Úgy kell ezt elképzelni, mintha a Hold vonzaná a vizet, mint a mágnes a fémet, amit az alábbi videó tökéletesen szemléltet is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET