Korlátozhatják a turisták vízhasználatát a népszerű spanyol nyaralóhelyen

Jelentősen leapadtak a spanyol vízkészletek.

Az aszály sújtotta északkeleti Katalónia azt fontolgatja, hogy vízkorlátozást vezet be a régió legszárazabb részein a turisták számára – derült ki a katalán kormány közleményéből.

Barcelona naponta 160 liter vizet használ fel lakosonként, ami jóval a jelenlegi 200 literes határérték alatt van, ami jó hír. Ez a szám egyébként magában foglalja a lakosok mosásra és ivásra történő felhasználását is – kezdi az Independent.

A szigorú vízkorlátozásokat még február 1-jén vezették be. A jelentésből kiderült, hogy a parkokat nem öntözik tovább, és a talajvizet használják majd, hogy megmentsék a város 35 ezer fáját a pusztulástól. Nem lesznek zuhanyzók a strandokon, és nem működnek majd díszkutak sem. A vízi parkok és jégpályák szintén bezárnak, az autómosást pedig a kereskedelmi célú használatra korlátozzák.

Ez is érdekelhet: Óriási veszélyben a magyarok egyik népszerű úti célja

Unsplash

Most azonban a turistákon van a hangsúly. A turizmus Spanyolország gazdaságának közel 12 százalékát teszi ki, de a vízvédelmi csoportok egyre nagyobb nyomást gyakorolnak arra, hogy az aszály idején korlátozzák a látogatók vízhasználatát.

A barcelonai szállodai céh szerint 2022-ben egy átlagos barcelonai turista naponta mintegy 163 litert használt fel, míg a luxusszállodák esetében ez a szám 240 liter fölé emelkedett.

Shutterstock

A katalán kormány ugyanakkor kedden enyhítette azokat a korlátozásokat, amelyek megtiltották az úszómedencék friss vízzel való feltöltését. Az új intézkedések értelmében súlyos aszály idején újra lehet tölteni egy magántulajdonban lévő medencét, ha a hatóságok „éghajlati menedékhelynek" nyilvánítják, amely nyitva áll a hőségben enyhülést kereső lakosok előtt.

A regionális kormány emellett módosította az aszálykorlátozásokat, hogy lehetővé tegye a sótalanító berendezések magánhasználatát, amit a szállodatulajdonosok követeltek.

Katalónia cipelte a legnagyobb terhet az éghajlatváltozás okozta aszályban, amely Dél-Spanyolország egyes részeit sújtotta, bár az idei csapadékos tavasz valamelyest segített a helyzeten.

Olvasd el ezt is! Korábban zárhatnak az éttermek Spanyolországban, kiakadtak a vendéglátósok

A katalán kormány februárban kijelentette, hogy szigorú korlátozásokkal leküzdhető a regionális hatóságok által történelmi jelentőségűnek nevezett aszály. Így ennek következtében a mezőgazdaságban 80 százalékkal, az állattenyésztésben 50 százalékkal, míg az iparban 25 százalékkal kevesebb vizet használhatnak fel ebben az időszakban.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazin néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET