Tudtad? Nem mindig London volt az Egyesült Királyság fővárosa

London a Westminster-palota épületének köszönheti diadalát.

london, egyesült királyság

London régóta viseli a címet, előtte viszont az a település volt az ország fővárosa, melynek egyik lakója a mai Konzervatív Párt alapítója volt.


Egészen a 12. századig a Londontól délkeletre található Winchester települése számított a mai Egyesült Királyság fővárosának.

A dilemmát végül a Westminster-palota, jobban mondva a királyi család a Westminster-palotába való átköltözése döntötte el.

Winchester előtt pedig a Birminghamhez közeli Tamworth számított a fővárosnak, ahol Offa merciai király egy királyi palotát is felhúzott. Mielőtt a normannok elfoglalták volna Angliát, Tamworth virágzott, ezt az időszakot követően viszont számos katasztrófa sújtotta a települést. Ráadásul a különböző tűzesetek és a pestisjárvány is megdarabolta népességét.

Ahogy azt az Express ismerteti, 1560-ban I. Erzsébet egy oklevélben erősítette meg a falu jogait és kiváltságait, mely lehetővé tette Tamworth számára, hogy képviseltesse magát a parlamentben. Ezt követően egy másik, 1588-ban publikált oklevél az önálló önkormányzásra is lehetőséget adott.

Ez is tetszhet: Te hallottál róluk? 5+1 építészeti titok, amit csak kevesen ismernek

Tamworth települése túlélte a polgárháborút és a pestis-járvány több hullámát is, végül a 17. században tért ismét a fejlődés útjára. Az igazi sikert viszont a 19. század hozta el. Ekkortájt a település a Peel család játszótere volt, akik a pamutkereskedelemet és a banki szektort is uralták.

A települést igazából Sir Robert Peel, Robert Peel fia tette fel a térképre azzal, hogy megírta a Tamworth-kiáltványt, amivel tulajdonképpen megalapította a későbbi Konzervatív Pártot. Egyébként az ő segítségével alakult meg a modern rendőrség is.

A 20. században az új vasútvonalaknak, a kövezett utaknak, valamint az elektromosság bevezetésének köszönhetően újból szárnyra kapott a kis település, mely olyan hírességeknek a szülőfaluja, mint a Star Warsból ismert Erin Kellyman, vagy Martin Plowman autóversenyző.

Olvass erről is! Jobb kerülni: ezek a világ legnagyobb turistacsapdái

AMI MÉG ÉRDEKELHET