Nem tudod, hol nyaralj? Last minute hosszú hétvége Andalúziában!

Egy úti cél, ami nincs messze, egész nyáron jó idő van és minden igényt kielégít.

andalúzia spanyolország
Fotó: Shutterstock

Itt született meg a tapas és a flamenco, itt állítják elő a serrano sonkát és a sherryt. Városait gótikus katedrálisok és mór paloták ékesítik, az álmos kis falvakban pedig mintha megállt volna az idő. Andalúzia igazi érzéki tobzódást ígér, mutatjuk a látnivalókat, gyere velünk egy körutazásra Sevillába, Granadába és Córdobába!

A híres látnivalók mindig nagy tömeget vonzanak, így nem mindegy, mikor keressük fel azokat. Tipikusan ilyen hely a Spanyolország déli részén elterülő Andalúzia, amely a nyári hónapokban nagyszerű strandjainak és pompás palotáinak köszönhetően a nyaraló családok egyik kedvenc célpontja. Sokkal kellemesebben tölthetjük el azonban itt az időt tavasszal és ősszel, amikor nincs akkora hőség, nem kígyóznak mindenütt hosszú sorok és az árak is jóval barátságosabbak. Ráadásul mivel Sevilla és Málaga is könnyen elérhető fapados járattal, nem feltétlenül kell a régió számos kincsét egyszerre megnéznünk, többször is visszatérhetünk. További előny, hogy főszezonon kívül nagyon kedvező áron lehet autót bérelni, szabadabban mozogva pedig az eldugottabb kis falvakba is könnyebben eljuthatunk. Ha most foglalsz augusztus végére vagy őszre jegyet és szállást, nagyon jó ajánlatokat foghatsz ki, de persze nyárra is remek úti cél.

Granada mór öröksége

Fotó: Shutterstock

Nasrid-palota

Andalúzia mór történelme leginkább Granada pompás fellegvárában, az Alhambrában ejti ámulatba a látogatót. A hatalmas parkban elszórt palotákat elegáns oszlopok, látványos boltívek, mozaikcsempék és míves faragványok ékesítik. Jegyet elővételben célszerű vásárolni és érdemes az egész komplexum bejárására legalább fél napot hagyni. Ha el akarjuk kerülni a tömeget ennél a látványosságnál, tanácsos az első időpontra jegyet foglalni, amikor a turisták többsége még a szállodában reggelizik. A jegyen olvasható időpont a Nasrid-palotába szól, ahol pontosan kell megjelenni, a nap hátralevő részében a komplexum többi része pedig szabadon járható be.

Sevilla: pompa mindenütt

Fotó: Shutterstock

Az Alcazar kertje

Sevilla Andalúzia legnagyobb városa a legtöbb látnivalóval; itt két kihagyhatatlan nevezetesség is felfedezésre vár: a gótikus katedrális és a mór Alcazar-palota. Előbbiben található egyebek mellett Kolumbusz végső nyughelye, míg az Alcazar bizonyos terei a Trónok harca egyes jeleneteiből lehetnek ismerősek. Ha a városban járva végezetül valami könnyedebbre vágynánk, keressük fel a Flamencomúzeumot (Museo del Baile Flamenco), ahol a legautentikusabb formában ismerhetjük meg ezt a jelentős hagyományokkal bíró táncot.

A legrégebbi tapasbár

Fotó: Shutterstock

El Rinconcillo

Sevilla legrégebbi tapasbárja 1670-ben nyitotta meg kapuit. A dekoráció abszolút helyi: színes arab csempék, sötét fahordók, a bárpult fölött függő, pácolt ibériai sonkák alkotta „függönnyel”. Betérve fogadjuk el a káoszt, és a bárpult körül tömörülve – a hagyományos tapas stílusban – állva falatozzunk!

Fából az ostya

Fotó: Shutterstock

Metropol Parasol

Modern és meghökkentő látvánosságot szeretnél látni? A Metropol Parasol, a Föld egyik legnagyobb építészeti faszerkezete nemcsak megjelenésében különleges, hanem kellemes árnyékot vet az alatta elterülő térre is.

Córdoba

Fotó: Shutterstock

Córdobai nagymecset, a Mezquita

Sevillától észak-kelet felé tartva juthatunk el Córdobába, ahol kihagyhatatlan látnivaló a Mezquita, a hangulatos mecsetből lett katedrális, melyben az iszlám boltívek rendhagyó módon keresztény freskókkal „keverednek”. Jegyeket reggel 10 órától lehet foglalni, előtte fél 10-től misét tartanak itt. Kevesen tudnak róla, hogy hétfőtől szombatig 8.30 és 9.30 között az épületegyüttes nemcsak ingyenesen, hanem tömegmentesen látogatható, csoportoknak ugyanis ilyenkor tilos a belépés. Azt pedig ugye felesleges hangsúlyozni, mennyivel varázslatosabb a pálmaerdőt idéző csíkos boltívek alatt csendben, nyugalomban, idegenvezetők hangos magyarázatát mellőzve sétálgatni.

Andalúzia híres városai sok programot ígérnek, de azért ne felejts el ejtőzni a strandon sem, a következő andalúziai úti kalauzunkban a tengerparti Cádizba, a Fehér falvakba, a sziklára épült Rondába és még jó pár csodás helyre viszünk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET