Online ijesztgetéssel próbálják csökkenteni a randalírozást Amszterdamban

Az holland főváros nem adja fel a turisták elleni harcot.

Amszterdam, Hollandia

A legtöbb európai nagyvároshoz hasonlóan az amszterdamiak életét is megkeserítik a turisták. Ennek a problémának a feloldására a holland főváros önkormányzata több intézkedést is bevezetett az utóbbi hónapokban. 2023 decemberében például elindult az „Újítsd meg a látásmódodat!” fantázianevet viselő kampány, mely arra ösztönözi a látogatókat, hogy a helyiek perspektívájából vizsgálják a várost. Most pedig az internetes ijesztgetés eszközéhez nyúlnak – írja a TimeOut.

Fotó: Shutterstock

Amszterdam vigadalmi, piroslámpás negyede.

A holland főváros legújabb akciójának szó szerinti célja, hogy ráijesszen azokra a turistákra, akik potenciálisan veszélyesek lehetnek közbiztonsági szempontból.

Az interaktív, internetes kampány során egy kérdőívvel találkoznak a felhasználók, ami akkor ugrik fel nekik, ha a különböző keresőmotorok valamelyikében olyan kulcsszavakkal próbálnak meg keresést elindítani, ami kapcsolódhat a randalírozó turistákhoz. Ilyen kifejezés például az „amszterdami kávézó” és az „amszterdami legénybúcsú”.

A felhasználó, aki ilyen, vagy ezekhez hasonló szavakkal próbál meg keresést elindítani, akkor egy kérdőívvel találja magát szemben, amelyben az alábbihoz hasonló riasztó kérdésekre kell válaszolnia:

Milyen híres holland terméket szeretne megkóstolni? Talán kokain?

Ha a kérdésekre válaszolva – amelyek online szabadon elérhetők – a rendszer potenciálisan veszélyesnek ítél meg minket, akkor egy üzenettel fogunk találkozni, amely így szól:

Ezzel egy kis gond lesz, hiszen ez itt tilos.

„A honlapnak le kell rombolnia azokat az asszociációkat, amelyeket a bulizós turisták az amszterdami lazulással kapcsolatban táplálnak”

– mondta Sofyan Mbarki alpolgármester, aki bár furának tartja az ötletet, reméli, hogy beválik.

Vincent van Dijk turisztikai szakértő szerint azonban az akció hosszabb távon hatástalan lesz, hacsak nem lesznek súlyos bírságok.

AMI MÉG ÉRDEKELHET