Japánba vágysz? Eláruljuk, mikorra érdemes lefoglalni az utazást!​

Persze attól is függ, mi a fontos, hogy olcsóbb vagy kevésbé esős legyen...

Fotó: Unsplash

Mivel Japánban gyakorlatilag egymást érik a különböző ünnepségek, események és fesztiválok, bármikor jó elutazni ebbe az ázsiai országba. Ettől még igazíthatod az utazást a saját igényeid szerint, íme néhány gyakorlati tanács, hogy ne az esős időszakban juss el a felkelő nap országába, vagy amikor már lehullott az összes cseresznyevirág-szirom.

Ideális időszak

Bár Japán nem óriási ország, mégis nagyon változatos. Hokkaidó sziget északi felének fagyos telei óriási kontrasztot mutatnak Okinava szubtrópusi klímájával. Európából valószínűleg senki sem síelni utazik Japánba, így leginkább a tavasz és az ősz, vagyis a március-május és a szeptember-november időszak a legkedvezőbb a klasszikus turisták számára. Ilyenkor kevés a csapadék, tiszta az égbolt és kellemes a hőmérséklet.

Fotó: ShutterstockSakura no Sato Park

Akik az emblematikus cseresznyefa-virágzás (sakura) idején akarják felkeresni Japánt, tisztában kell legyenek azzal, hogy a virágzás nagyban függ az időjárási viszonyoktól – ebben az időszakban országszerte mindenki a meteorológiai jelentéseket vizsgálja. Tokió és Kiotó környékén általában március utolsó hetében és április első hetében virágoznak a cseresznyefák. És az északi városokban, mint Szapporo? Ne is reméljük, hogy május előtt előbukkannak a szirmok...

Kedvezőtlen szezon

Fotó: Shutterstock

Az esős évszak az ország legnagyobb részén rendszerint június elejétől július közepéig tart – kivéve Okinava szigetét, ahol a csapadékos szezon május elején indul. Hokkaidón viszont a nyár közepén is kellemes időjárást és derült égboltot találunk. Az esős időszakot követően forró és magas páratartalmú levegő lepi el az országot: Tokiót és Kiotót legjobb elkerülni júliusban és augusztusban. Mivel a sakura idején nemcsak az országon belül nagy a mozgás, de a világ minden részéről érkeznek turisták, a cseresznyefa-virágzás ideje a legzsúfoltabb. Ráadásul április végétől május közepéig, a Japánban nemzeti ünnepnek számító Aranyhetek idején a belföldi turizmus is beindul. Emiatt ebben az időszakban aprólékosan meg kell tervezni a japán utunkat, mivel a vonatok, szállodák és turisztikai célpontok nagyon zsúfoltak, vagy már teljes egészében lefoglalták őket.

Ha spórolnál...

Fotó: Unsplash

Japánban hagyományosan kedvezőtlen a szálláshelyek ár/érték aránya. A tavalyi nyári olimpiai játékok némileg javítottak a helyzeten, legalább is Tokióban és környékén, hiszen számos új hotel nyílt meg, ami növelte a kínálat változatosságát. Általában januártól március közepéig tartózkodik a legkevesebb turista az országban, így ilyenkor tudunk válogatni a legtöbb szálláshely közül és az árak is ilyenkor a legkisebbek.

AMI MÉG ÉRDEKELHET