A New York-i Szabadság-szobor tényleg Európából érkezett Amerikába?

A világ leghíresebb szobra átutazta a fél világot.

Fotó: Shutterstock

New York és az Amerikai Egyesült Államok talán legikonikusabb szobra a Szabadság-szobor. A gigantikus alkotást a függetlenség kikiáltásának századik évfordulóján ajándékozták az országnak.

Az Amerikai Egyesült Államok egy nagyon fiatal ország a világtérképen, rövid történelme ellenére azonban elképesztő erőt gyakorolt a popkultúrára. Ha Amerikáról és az amerikaiakról van szó, szinte biztos, hogy a fejünkben az első öt gondolat közül az egyik a Szabadság-szobor lesz. De vajon tudjuk-e azt is, hogy érkezett Amerika földjére a szimbólum?

Ajándék a szövetségesektől

A Szabadság-szobor egyik kezében fáklyát tart, míg a másikban egy könyvet, amin az alábbi felirat olvasható: JULY IV MDCCLXXVI, vagyis 1776. július 4.

Ez az évszám az amerikai függetlenség kikiáltásának dátuma, a függetlenség napja, amely a tengerentúlon a legfontosabb nemzeti ünnep. Ugyanis 1776-ban ezen a napon hirdették ki a függetlenségi nyilatkozatot, amelyben az amerikaiak kinyilvánították függetlenségüket Nagy-Britanniától.

Franciaország is részt vett a függetlenségi háborúban az amerikaiak oldalán, hivatalosan 1778-ban kötöttek szövetséget. A szobor pedig ajándékként készült a nyilatkozat kiadásának évfordulójára.

Csupán 1886-ban leplezték le

A szobor tervezése, kivitelezése, szállítása és összeszerelése bonyolult, precíz munkát igényelt, így nem csoda, hogy csak 1886. október 28-án avatták fel a szobrot a mai helyén, a Liberty Islanden.

A monumentális alkotás ötlete egy francia történész, Édouard Laboulaye fejéből pattant ki, de eredetileg úgy tervezték, hogy Egyiptomban állítják fel, neve pedig az lett volna, hogy „Egyiptom fényt visz Ázsiába". Csupán később döntöttek úgy, hogy az Egyesült Államoknak ajánlják majd fel a szobrot, méghozzá az ünnepségekre.

Frédéric Auguste Bartholdi szobrász kapta a feladatot, hogy elkészítse a szobrot, a statikai problémák áthidalására pedig a világhírű mérnököt, Gustav Eiffelt kérték fel.


AMI MÉG ÉRDEKELHET