Amelia Earhart, a repülés úttörője nyomában

90 évvel ezelőtt ő volt az első női pilóta, aki egyedül átrepülte az Atlanti-óceánt. Nézzük merre járt még!

Fotó: Profimedia

Számos repülési rekordja után a 20. század egyik nagy megoldatlan rejtélyét hagyta az utókorra Amelia Earhart, aki már életében legendává vált. Kilencven évvel ezelőtt ő volt az első női pilóta, aki egyedül átrepülte az Atlanti-óceánt piros Lockheed Vega 5B repülőgépével.

Dacolva a hagyományos női szerepekkel már fiatalkorában is kihívások sorát állította maga elé. Kosárlabdázott, autót szerelt, orvostanhallgatóként tanult a New York-i Columbia Egyetemen. Ám mindezek már-már semmiségnek tűnnek azokhoz a lenyűgöző teljesítményekhez képest, amelyeket a repüléssel ért el újra és újra magasabbra emelve a tétet. Az első világháború alatt még csak vöröskeresztes nővérként csodálta a földről a Royal Flying Corps pilótáit Torontóban, majd pár évvel később, 1932-ben Charles Lindbergh után Earhart lett a második ember – egyúttal az első nő –, aki egyedül szelte át az Atlanti-óceánt. Végül nemcsak az élete, de a halála is összeforrt a szenvedélyével.

Amelia Earhart Birthplace Museum

Amelia Mary Earhart 1897. július 24-én született a Kansas állambeli Atchisonban. A Missouri folyó nyugati partján álló ház ma múzeumként működik, ahol a pilótanő személyes tárgyai között járva a látogatók visszautazhatnak az időben, és egyebek közt megismerhetik Earhart fényképész, ruhatervező, író, főiskolai tanácsadó és légitársaság-tulajdonos oldalát is.

Harbour Grace, Új-Fundland

Fotó: Shutterstock

1932. május 20-án az akkor 34 éves Earhart történelmet írt. A Kanada partjainál található Új-Fundland szigeten lévő településnél indult neki repülőgépével. Az úti cél Párizs volt, de a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt 14 óra 56 percnyi repülés után az észak-írországi Londonderry mellett landolt, miután megszakítás nélkül átrepülte az Atlanti-óceánt.

Miami, Florida

1937. június 1-jén Miamiból indultak útnak Fred Noonan navigátorral. A cél nem kevesebb volt, mint a Föld körberepülése. Az út során érintették Dél-Amerikát, Afrikát, Indiát, Délkelet-Ázsiát. 1937. július 2-án éjfélkor indultak útnak Pápua Új-Guineáról a négyezer kilométerre fekvő Howland-sziget felé, de oda már nem érkeztek meg.

​Hawaiitól Kaliforniáig – 7 sebességi rekordot állított fel a távon

Fotó: Profimedia

1930 és 1935 között hét sebességi és távolsági rekordot állított fel. 1935-ben ő volt az első pilóta, aki egyedül teljesítette a Hawaii és Kalifornia közötti távolságot, majd ugyanabban az évben Los Angelesből Mexikóvárosba is elrepült.

Pilótaengedély

1921. december 15-én sikeres záróvizsgát tett és megkapta a National Aeronautics Association repülési engedélyét. Két nappal később már részt vett a kaliforniai Pasadenában, a Sierra Airdrome-on tartott repülős rendezvényen.

A kanári

1921 januárjában Neta Snook tanította meg repülőgépet vezetni, aki az első női pilóta volt Iowában és az első nő, aki repülést oktatott. Earhart fél évvel később vásárolta meg legelső repülőgépét, egy sárga Kinner Airstert, amelyet Kanárinak nevezett el.

Úttörő

A lehetetlen legyőzése mellett abban is úttörő szerepet vállalt, hogy más nők előtt is megnyílhasson a repülés lehetősége. Earhart segített megalakítani a ma is létező Ninety-Nines nemzetközi szervezetét, amely a női pilóták előmenetelét támogatja.

Divatdiktátor

Maga varrta a ruháit, ezek alapján alakította ki praktikus, mégis nőies ruhadarabokból álló stílusát. Amelia Earhart Fashions néven exkluzív ruha- és bőröndkollekciót tervezett a Macy's és a Marshall Field's áruházaknak.

Ritkaság

Utolsó repülőútját az Art Deco inspirálta Lockheed Electra L-10E repülőgéppel tette meg. Az egyetlen ilyen típusú gép jelenleg a Kansas állambeli Atchisonban található, azt a tervek szerint az új, Amelia Earhart Hangar nevet viselő múzeumban fogják kiállítani.

AMI MÉG ÉRDEKELHET