5 alulértékelt úti cél, ahol nem kell tartani a turistáktól

Kevésbé népszerűek a turisták körében, pedig nagy élményt nyújthatnak.

Cuenca, Ecuador

Az „alulértékelt" jelző persze relatív. Lehet szó olyan helyszínekről, amelyek rendre nem kerülnek bele a különböző top10-es ranglistákba, de olyanokról is, melyeket azért látogatnak kevesebben, mert a környékükön található egy-egy népszerű utazási célpont. Ha elsődleges szempont számodra, hogy ne olyan helyre utazz, ahova sok más turista is, akkor érdemes elgondolkodni a cikkben szereplő helyszíneken is.


Mongólia

Fotó: Patrick Schneider / Unsplash

Jurta a csillagok alatt

Mongóliáról sok embernek a hagyományos jurták, az érintetlen sztyeppék és a vadlovak csordái jutnak eszébe, de az élmény, amit az ország nyújt ezeknél sokkal több is lehet. Az ország új nemzetközi repülőterének és megfizethető, helyi vezetésű túráinak köszönhetően a látszólag megközelíthetetlen Mongólia könnyebben elérhető, mint gondolnánk.

Érdemes először a fővárosban, Ulánbátorban eltöltenünk pár napot azért, hogy kicsit akklimatizálódjunk, de ezt követően bátran belevethetjük magunkat a nemzeti parkokba és a csillagos ég alatt töltött éjszakákba.

Ha Mongólia felkeltette az érdeklődésed, olvasd el részletes országajánlónkat is: Az ismeretlen Mongólia: 5 kihagyhatatlan program a sivatagi túrától a nagyvárosi kalandig

Srebrenik, Bosznia-Hercegovina

Fotó: Shilo Watts / Getty Images

Srebrenik, Bosznia-Hercegovina

Bosznia-Hercegovina talán Európa leginkább radar alatt lévő országának számít. A bajos városokkal, csodaszép tájakkal és gazdag történelemmel rendelkező ország ad otthont Srebrenik középkori településének.

A városban található Bosznia-Hercegovina legjobb állapotban fennmaradt középkori erődje: a völgyre néző, mítoszokkal és legendákkal teli erődről fantasztikus kilátás nyúlik a környék domborzatára. Aki szeret túrázni, annak érdemes felsétálnia a Majevica csúcsára, de itt található a romantikus Ingram-tó is.

Cuenca, Ecuador

Fotó: Juan Ordonez / Unsplash

Cuenca, Ecuador

Ecuador kicsiny országának a déli részén található Cuenca települése, melynek történelmi központját már 1999-ben elismerte az UNESCO.

A világörökségi helyszín rendkívül gazdag kulturális örökségekben és a kézművesek, illetve a művészek is előszeretettel látogatják. Az egyik legnagyobb művészeti eseménynek a Bienal de Cuencán számít: a fesztivál során az utazók betekintést nyerhetnek a helyi műhelyekbe, ahol például a kalapkészítés mesterségével is megismerkedhetnek.

Ugyan Ecuador sokak bakancslistáján szerepel, a legtöbben a térség könnyebben megközelíthető, nagyobb városait – így például Quitót, a Galapagos-szigeteket – látogatják.

Turku, Finnország

Fotó: Jamo Images / Unsplash

Turku, Finnország

Helsinki és Turku között már régóta folyik a verseny, ami teljesen érthető, hiszen Turku az ország második legnagyobb városa, nem mellesleg Finnország történelmi fővárosa is. A Finnország Párizsának emlegetett Turkut az Aura folyó szeli ketté, melynek partján kávézók és éttermek sokasága várja a látogatókat. A város Finnország legrégebbi települése, és tele van középkori látnivalókkal.

Ez is érdekelhet: 5 alternatív úti cél az őszre, amit a szakértők szerint is érdemes meglátogatni

Kárpáthosz, Görögország

Getty Images

Kárpáthosz, Görögország

A turisták nyaranta elsősorban Szantorini naplementéjét, Mykonos zsúfolt strandjait, vagy éppen Rodosz szigetét tűzik ki célpontnak. Utóbbihoz pedig nem is esik távol Kárpáthosz apró szigete, ahol egy tucat strandon tudjuk süttetni magunkat és megmártózhatunk az érintetlen vizekben.

Ha arra járnánk, ne hagyjuk ki Olympos hegyi falvának tavernáit, ahol az idő megállni látszik: a helyiek gyakran még tradicionális öltözékekben járják az utcákat, és nem ritka, hogy szamarakat használnak közlekedésre.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET