Ezekben az európai országokban a legkönnyebb állampolgárságot szerezni

A világ egyik legboldogabb országában válhatunk a legkönnyebben helyivé.

Stockholm
Stockholm, Svédország - Fotó: Getty Images

Azon gondolkozol, hogy új életet kezdesz külföldön? Ha így döntesz, és nem elégszel meg egy digitális nomádoknak szóló vízummal, hanem valóban az adott nép tagjává szeretnél válni, egy bizonyos eltöltött idő után állampolgársági kérelmet nyújthatsz be. A Travel Daily Media összegzése alapján mutatjuk, hol van a legnagyobb esélye annak, hogy ezt el is fogadják.

A CanadaCIS nevű kanadai bevándorlási ügynökség az Eurostat 2009 és 2021 közötti bevándorlási adatait felhasználva publikált egy kutatást arról, hogy a kontinens mely országaiban a legkönnyebb és legnehezebb állampolgárságot szerezni.

Fotó: Shutterstock

A svéd útlevél

Az adatok alapján a legkönnyebben Svédországban kaphatunk állampolgárságot – a svédek a kérelmek 9,3 százalékát fogadják el, ami több mint kétszerese az uniós átlagnak.

A világ egyik legboldogabb országában öt év után igényelhetünk állampolgárságot, de ez az időtartam egyénenként változó lehet.

Svédország után Norvégia, Hollandia, Portugália és Izland következik a rangsorban – közös bennük, hogy az elfogadott kérelmek aránya meghaladja a 4 százalékot, vagyis minimum minden huszonötödik jelentkező megkapja az állampolgárságot.

Ez is érdekelhet: Európai települések, ahol milliókat fizetnek azért, hogy odaköltözzünk

Fotó: Shutterstock

Az észt útlevél

Ez a procedúra azonban van, ahol sokkal nehezebb – különösen Észtországban:

az északkeleti államban a legalacsonyabb az állampolgársági kérelmek elfogadási aránya, mindössze 0,6 százalék.

Ez azt jelenti, hogy az országban csak kevesebb mint minden kétszázadik kérelmező kap állampolgári státuszt. Észtországot szorosan követi a többi balti állam – Lettország a második helyen áll 0,7 százalékkal, Litvánia pedig a negyedik, 0,8 százalékkal.

Az adatokból egy különös tendencia is kiderült: szinte minden európai ország több nőnek (3,85%) adott állampolgárságot, mint férfinak (3,56%), harminckettőből mindössze négy ország fogadott be több férfit.

A nők javára leginkább Szlovénia döntött, itt minden odaítélt férfi állampolgárságra körülbelül három hölgy jutott. A legnagyobb, férfiaknak kedvező különbség pedig Bulgáriában és Romániában volt: mindkét országban mintegy 45 százalékkal több férfi kapott állampolgárságot, mint nő.

Ha tovább olvasnál: Költöznél, de csak angolul beszélsz? Erre számíthatsz, ha Európán belül gondolkodsz

​A 10 európai ország, ahol a legkönnyebb állampolgárságot szerezni:

  1. Svédország
  2. Norvégia
  3. Hollandia
  4. Portugália
  5. Izland
  6. Írország
  7. Románia
  8. Egyesült Királyság
  9. Belgium
  10. Finnország

​És ahol a legnehezebb:

  1. Észtország
  2. Lettország
  3. Csehország
  4. Litvánia
  5. Ausztria
  6. Liechtenstein
  7. Szlovákia
  8. Szlovénia
  9. Németország
  10. Dánia

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET