Még most menjünk ebbe a balkáni országba, hamarosan elárasztják a turisták

Sokáig Európa legjobban őrzött titkaként tekintettek rá, de ez hamarosan megváltozik.

A helyi idegenforgalmi tisztviselők számításai alapján 2023-ban megközelítőleg 10 millió turista érkezhetett Albániába. A turisztikai szempontból évek óta növekedési pályán lévő balkáni ország a lenyűgöző tengerpartjai mellett a megfizethető árainak köszönheti a sikerét a turisták között.

A tendencia már kora tavasz óta érződik, és az utazásszervezők arra számítanak, hogy a jövőben sem csökken az ország turisztikai forgalma. A szarandai utazásszervezők szövetségének vezetője, Arben Cipa jelentős növekedést és változatosságot tapasztalt a látogatók körében:

Úgy gondolom, hogy idén talán még a 200 százalékot is elérhetjük a tavalyi évhez képest

idézte az Euronews a szakembert.

Ha Albániát választanád jövőre, itt egy kis segítség: Barátságos, megfizethető, változatos hely? Albánia!

Fotó: Unsplash/Polina Rytova

Ksamil, Albánia

A kijelentéssel Flora Xhamani Baba, a Travel Magazine Balkan vezérigazgatója is egyetértett, aki hasonló növekedést tapasztal.

Minden évben fokozatos, 20-30 százalék körüli növekedés tapasztalható. Tehát a turisták száma minden évben 30 százalékkal magasabb, és kétségtelen, hogy idén is magasabb lesz

– mondta.

Ez is érdekelhet: 5 város, ami még mindig radar alatt van, de egyre több utazó látogatja

Miért lett felkapva Albánia?

Fotó: Unsplash/Filip Bartos

Ksamil, Albánia

A szakértők szerint a turistákat elsősorban az ország természeti szépségei, megfizethető árai és a helyi vendégszeretet vonzza.

A népszerűség egyik oka a 450 kilométer hosszú tengerpart, de a megfizethetőségnek talán nagyobb szerepe van:

a teljes ellátást nyújtó szállodai szolgáltatások átlagos költsége egy napra 30 és 300 euró között mozog, azaz egy szoba ellátással akár már 11 ezer forinttól is kihozható egy napra – az alacsony árak miatt pedig a legtöbb turista vissza is tervez menni az országba.

Fotó: Unsplash/Karol Chomka

Saranda, Albánia

Albániát 2022-ben 7,5 millió turista látogatta, de az Albán Statisztikai Intézet jelentése szerint már 2023 első negyedévében átlépte a 3,5 milliót a látogatók száma, ami 35 százalékos növekedést jelent. A turisztikai minisztérium az évre vonatkozó előrejelzésében azt írja, hogy a cél körülbelül 10 millió turista fogadása 2023 végére.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET