Az alaszkai település, ahol szinte mindenki ugyanabban az épületben lakik

Fontos a jó szomszédi viszony.

whittier, alaszka

A világon több furcsa helyszín létezik, de az alaszkai Whittier településéhez hasonlót sehol máshol nem találunk. A közel 300 fős falu lakosságának 85 százaléka egy 14 emeletes házban él – és itt található az üzletek java része is.


Alaszka déli részén, a Csendes-óceán partján fekszik Whittier 270 főt számláló települése, melynek különlegessége, hogy szinte mindenki ugyanabban a 14 emeletes házban lakik. Mint sok más helyen, a faluban is megtalálhatók olyan intézmények, mint például az iskola, a postahivatal vagy a kórház – de még a rendőrség is itt rendezkedett be.

Az önfenntartó építményt a hidegháború idején még katonai laktanyaként használták, amit egy vasúti alagúton kötött össze a „világ többi részével”. Mára ezt átalakították, így gépjárművek is tudnak közlekedni rajta. A négy kilométer hosszú alagúton viszont jelenleg is osztozniuk kell a vonatokkal, ami azt jelenti, hogy Whittier lakosainak egy sajátos órarend köré kell felépíteniük az életüket.

Erről hallottál már? Az apró toszkán üdülősziget, amit az olaszokon kívül alig ismer valaki

A lakosoknak minden nap muszáj este 10 óra 30 perc előtt hazaérkezniük, ugyanis ezt követően az alagutat teljesen lezárják az éjszakára.

Nyáron egy kicsit lazább a helyzet, ilyenkor az alagút reggel fél hattól egészen este 11 óra 15 percig nyitva áll az autósok számára, telente viszont csak reggel 7 óra és este fél 11 között van lehetőség az átkelésre.

Fotó: suraark / Getty

Whittier kikötője

Whittier akkor került a figyelem középpontjába, amikor Janessa Lorenz helyi lakos TikTok-csatornáján egy rövid videóban mutatta be az épületkomplexumot. Lorenz elmondása szerint a házat azért hozták létre, hogy a lakosoknak a zord alaszkai tél idején ne kelljen kilépniük az ajtón, ha nem szeretnének.

A világ másik felén is létezett egy elképesztő város, ahol összesűrűsödtek az emberek: A törvények nélküli betonváros, ahol nagyobb volt a népsűrűség, mint bárhol máshol

A lakosok egyébként szeretnek itt élni: elmondásuk szerint bár a sokaknak furcsán hangozhat, hogy minden egyetlen épületen belül kapott helyet, de a való életben a rendszer nagyon jól működik. Ugyan például az iskola épülete különálló, a gyerekeknek nem kell sokat utazniuk azért, hogy eljussanak oda, mivel azt egy föld alatti alagút köti össze a Begich Towers néven ismert főépülettel.

Fotó: Reed Kaestner / Getty

A Chugach Állami Park erdői között rejtőző Whittier egyébként nyaranta népszerű a turisták körében: minden évben sok fényképész, kiránduló, sporthalász és evezős látogatja meg a térséget, Vancouverből például számos hajós túra is érinti a kikötőt.

Kövessétek a közösségi csatornáinkat is, így nem maradtok le folyamatosan frissülő tartalmainkról: Drive Magazine néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!

AMI MÉG ÉRDEKELHET