Látványos alagutat nyitottak a Niagara-vízesés alatt

Ipari építményből látványosság.

Fotó: Shutterstock

Amerika és Kanada büszkesége és egyik leglátogatott természeti látványossága új élményt nyújt a látogatóknak.

Tudtad, hogy a Kanada és az Egyesült Államok között húzódó hatalmas vízesés két részből áll? A két fő szakaszt a Kecske-sziget választja el: a Patkó-zuhatag a határ kanadai oldalán, az Amerikai-zuhatag az amerikai oldalon található. Szintén az amerikai oldalon fedezhetjük fel még a kisebb Menyasszonyi fátyol-zuhatagot, melyet a Luna-sziget választ el a szárazföldtől.

A zuhatag a kanadai oldalon 51 méter, az amerikai részen pedig csak 21-30 méter magas.

Az indián őslakosok Mennydörgő víznek nevezték a hatalmas kiterjedésű vízesést, és az elnevezés nem túlzó, hiszen a zuhatag hangját még több tíz kilométer távolságból is hallani lehet – ennek pedig a hatalmas vízhozam az oka. A Niagara-vízesésen percenként 168 000 köbméternyi víz zúdul le magas vízállás esetén.

Látványosság a látványosságban

Fotó: Shutterstock

Kanada és az Egyesült Államok egyik legkedveltebb turisztikai célpontja most egy új élményt is nyújt: egy 670 méteres alagutat nyitottak meg a zuhatag alatt. Az alagút része annak a régi vízerőműnek, amely korábban ott működött. Az építmény több mint egy évszázados, és alig néhány hónapja nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. Az új turisztikai spot egy egészen különleges, új, föld és víz alatti világot nyit meg a látogatók előtt, és lehetővé teszi a kirándulók számára, hogy a Niagara folyó partján található kilátóról élvezhessék a vízesésre nyíló panorámát.

„Több ezer munkásnak négy évbe telt, mire lámpások, dinamit, csákány és lapát segítségével kiásták a falat a fő helyiség alatt." – mondta Marcelo Gruosso, a Niagara Parks mérnöke és vezetője a CNN tudosítójának.

twitter.com

“The Tunnel at the Niagara Parks Power Station will open to the public as our newest guest experience this summer! Explore the tunnel deep below the power station, then step out onto a viewing platform with spectacular views of Niagara Falls! Learn more: https://t.co/cM0XNXt9s1”

Mit látunk az alagútból?

Amikor megérkezünk a bejárathoz, le kell ereszkednünk az alagútba egy üvegliftben a földszinttől számított 54 méterrel lejjebb. Lent közelről megtekinthetjük azt a mérnöki bravúrt, amellyel 1901-ben építették a vízerőművet, és amely kulcsfontosságú volt az Egyesült Államok és Kanada fejlődésében. Miért fontos ez az erőmű? Az Niagara folyóra épített vízerőmű 1905 és 2006 között a folyó vizét elvezette a regionális ipari területekre, ezzel az energiával hajtották a villanygenerátorokat, és a vízenergia hozzájárult ahhoz, hogy a közeli Buffalo a Fény városa (City of Lights) néven váljon ismertté. A közel nyolc méter magas és hat méter széles alagút egyedülálló történelmi látványosság, ha jegyet váltunk az erőműbe, azzal beléphetünk az alagútba is.

Forrás: CNN

AMI MÉG ÉRDEKELHET