Adventi vonatjáratok indulnak Magyarországról két fővárosba

Minivakációnak szuper lehet az egynapos vonatos kirándulás Európa legszebb vásáraiba.

Fotó: Shutterstock

December 3-án ismét kiruccanhatunk a horvát fővárosba menetrend szerinti vonattal, és Bécsbe is több járat indul a következő hetekben. A járatok célja kifejezetten a karácsonyi vásárok kényelmes felkeresése és az ünnepi ráhangolódás.

Újra zakatol a Zágráb Advent Expressz Pécs és a horvát főváros között, amelyen még az Utasellátó kocsi is az ünnep hangulatot idézi meg. Néhány év kihagyás után december 3-án megint kényelmesen, átszállás nélkül érhetjük el Zágrábot Pécsről, Szentlőrincről, Dombóvár-alsóról, Kaposvárról, Somogyszobról és Gyékényesről.

Zágrábi advent

„Az adventi látogatáshoz igazított menetrenddel hat órát tölthetünk a horvát fővárosban. Már csak azért is érdemes felkerekednünk, mert 2016 és 2018 között három alkalommal is a legszebb európai karácsonyi vásárnak Zágráb adott otthont." – írja a MÁV a honlapján. A horvát fővárosban 2022. november 26. és 2023. január 6. között nyitva tartó karácsonyi vásár minden korosztálynak remek program: gyermekelőadások, művészeti, kulturális események váltják egymást és kihagyhatatlanok a hagyományos zágrábi specialitások, sütemények. A hosszúnak tűnő, ötórás menetidő alatt használhatjuk a büfékocsit, ahol az adventi időszaknak megfelelő lesz a kínálat, ihatunk például forralt bort, és a vonaton található tájékoztató füzetekből összeállíthatjuk magunknak programot. A vonta 6:17-kor indul Pécsről, 11:26-ra ér Zágrábba, majd 17:25 körül indul vissza és 23:31-kor ér Pécsre. A menetjegy ára oda-vissza 31 euró felnőtteknek, 21 euró pedig a 14 éven aluli gyermekeknek.

Fotó: Shutterstock

Egyenesen a vásár kapujába

Budapestről Bécsbe az Advent EuroCityvel utazhatunk, ennek három órás a menetideje. A Budapest-Bécs járatra november 26-án, december 3-án, 10-én és 17-én szállhatunk fel a Keleti pályaudvaron. A vonat 8:01-kor indul, Magyarországon Kelenföld, Tatabánya, Komárom, Győr, Mosonmagyaróvár és Hegyeshalom állomásokon áll meg. Bécsből 18:04-kor indul vissza az adventi járat, amely este kilenc órára fut be a fővárosi Keletibe.

Helyjeggyel az igazi

Az adventi vonatra kötelező helyjegyet váltani a belföldi szakaszra, míg a nemzetközi szakaszra opcionális. A jegypénztárakban, a MÁV-applikációban és az Elvirán is válthatunk START Európa jegyeket az egynapos vonatútra. A gyermekjegy 5 euróba kerül egy útra, míg a felnőttjegy ára foglaltságtól függően 17 és 29 euró között mozog.

AMI MÉG ÉRDEKELHET