Eladó a pub, ahova bármikor beköszönhet egy jegesmedve

A Svalbar új tulajdonosra vár, akinek ugyanúgy fontosak a vendégek, mint a természet megóvása.

spitzbergak
Fotó: Getty Images

Norvégia és az Északi-sarkpont között félúton van ez a hangulatos hely, ahol jókat ehetünk, ihatunk, és bármikor benézhet az ablakon egy finom falatra váró medve is.

Az Északi sarkkörön található Spitzbergák nem a legbarátságosabb hely: például évi 100 napon sötétség honol, nagyon hideg van, cserébe viszont rengetegszer látszik az északi fény, sok rénszarvast, rozmárt, sarki rókát és sarki farkast is láthatunk errefelé, sőt néha még jegesmedvét is: De utóbbiak csak akkor kószálnak erre, ha már nagyon éhesek – ez pedig egyre gyakrabban fordul elő, ami a globális felmelegedésnek és az ezáltal csökkenő vadászterületeknek tudható be. De, hogy miként kapcsolódik ehhez a Svalbar (a név egy szóvicc, hiszen norvégul a Svalbardnak nevezik a Spitzbergákat), amely most új tulajdonosát keresi? Elmeséljük, ahogy azt is, milyen helyről van szó!

Fotó: Unsplash

Longyearbyenben ilyen az északi fény

Miért jó itt bártulajdonosnak lenni?

A bár Longyearbyenben található, ahol van egy nagy kikötő, lehet kutyás vagy motors hószánnal (snow mobile) túrázni, és persze a hosszú sötét éjjelek miatt itt az éjszakai élet is más értelmet nyer, mint nálunk. A bár mostani tulajdonosa szerint a városban több jó hely is van, az emberek a hideg és a sötét ellenére (vagy pont amiatt) szeretnek este kimozdulni, jókat enni, koktélozni, zenét hallgatni. Vendég mindig van, hiszen az északi város rengeteg átutazót és turistát vonz, akik mind az északi fényért jönnek ide, szeretnének hószános túrán részt venni, vagy egyszerűen csak kíváncsiak, milyen a sarkponthoz legközelebb eső civilizált városban az élet.

Adóparadicsom

A Norvég Királysághoz tartozó Spitzbergák kedvelt és különleges hely egyébként azért is, mert bár Norvégiához tartozik, saját kormánya van és adómentességet élvez, ennek köszönhetően egy korsó sör harmadába kerül, mint Oslóban. Persze a mi pénztárcánkhoz mérten még így sem olcsó hely (kb. 2500 Ft-nak megfelelő korona egy korsó sör) ez a szigetcsoport, amely egyébként Európa legészakibb pontja, és ahol a norvégon kívül az orosz is hivatalos nyelvnek számít. A Spitzbergák fővárosa Longyearbyen, itt található a Svalbar is.

Ha kedvet kaptál, hogy 1 millió eurórért megvásárold a bárt, mutatunk még néhány képet a környezetről.

Ennyire elszigetelt a Spitzbergák

Fotó: Getty Images

Spitzbergák


Fotó: Getty Images

Spitzbergák


Fotó: Unsplash

Spitzbergák


Fotó: 123rf

Spitzbergák


Fotó: Unsplash

Spitzbergák


Fotó: Unsplash

Spitzbergák



Íme, a Svalbar, amely új tulajdonosra vár 1 millió eurórét

Fotó: Unsplash

Fotó: Instagram


Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


AMI MÉG ÉRDEKELHET