A világ legmenőbb zipline-jai

A legjobb drótpályák kötélidegzetűeknek!

Fotó: Shutterstock

A félelem ellen két jó módszer van: a gyakorlás és az ének. A világ legijesztőbb, leggyorsabb vagy legszebb zipline-pályáin mindkét módszert bevethetjük. Íme, az öt legszuperebb drótköteles átcsúszó.

SEBESSÉGIMÁDÓKNAK – ZIP 2000, DÉL-AFRIKA

A 2004-ben, Sun City Resortban nyílt Zip 2000 kötélpálya a zipline-ok doyenje, mégis máig a leggyorsabb pálya címének birtokosa. Azoknak, akik nézelődnének a csodálatos dél-afrikai tájon, van egy rossz hírünk: a csúszás átlagsebessége 120 km/h, a legmagasabb sebesség 160 km/h, de mértek már 185 km/h-s száguldást is. Mindez igen hosszan, hogy legyen idő kiélvezni a sebességet. A szupermenpóz és a szemüveg kötelező. Az alvó vulkán fölötti repülés párban is történhet, ami kedvező alkalom lehet a lánykérésre, hiszen a leendő menyasszonynak egész biztosan elakad a szava. Csúszni 12 éves kor fölött lehet, a pálya biztonsági statisztikája viszont eddig százszázalékos, így gyermekünket is nyugodt szívvel felengedhetjük rá. Ha pedig kifogásokat keresnénk, hiába: az eddigi legidősebb vendég egy 84 éves skót hölgy volt.

ADATOK:
Hossz: 2 km
Átlagsebesség: 120 km/h
Ár: 640 dél-afrikai rand (kb. 37,3 EUR)

SZABADESÉS HELYETT – ICY STRAIT POINT, ALASZKA

Fotó: Icy Strait Point

A Hoonah-hegy tetejéről induló Icy Strait Point zipline a legtöbbet eső drótkötélpálya: a bátrak vagy vakmerők 405 méteres szintkülönbséget győznek le a másfél kilométeres pályán. Mindezt ráadásul hatan tehetik szinkronban, mivel egyszerre hat kötélpálya fut le a völgybe. Milyen jó, hogy együtt sikoltozhatunk szerelmünkkel, barátainkkal, de akár kollégáinkkal is! Siklás közben ugyanakkor véletlenül se felejtsük el kinyitni a szemünket, hiszen a Glacier Bay National Park távolban magasodó csúcsait is felfedezhetjük. A csúszás elengedhetetlen feltétele, hogy 34 és 124 kg között legyen a súlyunk, túl legyünk a hatodik életévünkön, hogy aznap zárt cipőben induljunk útnak, a háti vagy nyaki problémáinkat előzetesen gyógytornásszal kezeltessük, várandós kismamaként pedig ne erőltessük ezt a kalandot, számukra elővigyázatosságból egyébként sem elérhető a program. Ha viszont megfelelünk a kritériumoknak, életre szóló élményben lehet részünk. A program buszos transzferrel, erdei sétával együtt kb. 1,5 óra hosszú.

ADATOK:
Hossz: 1624 m
Átlagsebesség: 96 km/h
Szintcsökkenés: 405 m
Ár: 169 USD

AZ AKTUÁLIS LEGHOSSZABB – JAIS FLIGHT, EGYESÜLT ARAB EMÍRSÉGEK

Fotó: Facebook

A zipline-ok világában a leghosszabb vagy leggyorsabb címet birtokolni kérészéletű siker. Ma Puerto Rico, holnap az Emírségek, holnapután talán Dubaj. Ezzel együtt is biztos azonban, hogy a legészakibb Emírségben található Jais Flight egy darabig még a leghosszabbak között lesz, ráadásul a sebességrekordokat is ostromolja: a háromperces út nagyobbik részében a szupermenpózban suhanó delikvens 120–160 kilométeres sebességgel süvít le az 1680 méter magas Jebel Jais-csúcsról. A sebességvadászat első fele után egy felfüggesztett üvegplatformra érkezünk, hogy elkészülhessenek a kötelező Insta-fotók, majd a maradék 1 km-en már nézelődősebb sebességgel folytatódik az út. A Perzsa-öböl feletti csúszáshoz 40-120 kg közé kell esnünk, és minimum 122 cm-es magasság szükséges. Ha ezeknek megfelelünk, akár párban is retteghetünk az életünkért, mivel két drótkötél fut egymás mellett. A 2018-as építésű pályán nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra, így indulás előtt olvassuk el a házirendet, nehogy hoppon maradjunk.

ADATOK:
Hossz: 2,84 km
Átlagsebesség: 120 km/h
Ár: 360-450 AED ~ 96-120 EUR

A SZÉPSÉGVERSENY DÖNTŐSE – ZIPLINE DOLINKA, SZLOVÉNIA

Fotó: Facebook

A Dolinka folyó völgyében 2018-ban épült meg a Zipline Dolinka pályarendszer, amely nemcsak felhőtlen kikapcsolódást nyújt, de a történetével is inspirál. A Dolinkát ugyanis elszánt környezetvédő helyiek mentették meg egy nagyberuházástól, hogy most védett területként biztosíthassa a flóra, a fauna és az itt élők nyugodt jövőjét. A lelkes kis helyi csapat pedig ezen felbuzdulva egy nagyon természetközeli, emberléptékű zipline-t hívott életre: összesen hét kötélpálya hatszor keresztezi a türkizkéken rohanó Dolinkát, az átszállások között védett erdőn-mezőn sétálhatunk, így az élmény összetettebb és tovább is tart. És bár a Bled melletti környezet önmagában is elvarázsol nyugodt szépségével, ha ez nem lenne elég, a drótkötélről megcsodálhatjuk az ország legmagasabb csúcsát, a Triglavot, a csúszás után pedig érdemes körbesétálni a Bledi-tavat. Gyerekek 12 éves kortól egyedül csúszhatnak, 6–12 éves kor között pedig guide-dal.

ADATOK:
Hossz: 4 km, azaz 7×250–400 m
Időtartam: 2,5 óra
Ár: 69 EUR

A KÖTELEZŐ – CETINA CANYON ZIPLINE, HORVÁTORSZÁG

Fotó: Facebook

A Cetina folyó a Splithez közeli Omišnál ömlik a tengerbe, és a szurdok, amelyet Omiš fölött létrehozott, kihagyhatatlan horvát természeti érték. A Cetina Canyon zipline-t pedig pontosan itt építették ki, a folyó utolsó, világítóan kék kanyarulatai fölött, az omiši sziklák mellett, 150 méterrel a föld fölött. Összesen nyolc drótkötélpálya visz le a szurdok fölötti erdőből indulva, a leghosszabb út hétszáz méteres, összesen pedig bő két kilométert csúszhatunk, akár tandemben is. A látvány lélegzetelállító, de nemcsak a táj szépsége, hanem az adrenalinnövelő indulás miatt is: egy csúszás a szakadék fölött, elképesztő magasságban – minden tériszonyosnak szuper edzés, hogy azután egy egyszerű kilátótól már ne féljen. A garantált kikapcsolódást nyújtó programon gyerekek 7 éves kortól vehetnek részt, a vezető döntése szerint tandemben vagy önállóan.

ADATOK:
Hossz: 2,1 km
Átlagsebesség: 65 km/h
Időtartam: 3 óra
Ár: 400 kn (~53 EUR)

AMI MÉG ÉRDEKELHET