Megnyílt a világ legmélyebb búvármedencéje

És nincs is nagyon messze, Varsóig kell csak mennünk, ha ki akarjuk próbálni.

deepspot
Fotó: Facebook/Deepspot

Lengyelországban nem régen adták át ezt medencét, amelyet a sportolók rögtön birtokba is vettek, így végre a mélytengeri búvároknak is van hol gyakorolniuk: tiszta vízben, biztonságos körülmények között.

Varsótól nem messze, Mszczonówban nyílt meg a világon egyedülálló búvármedence, a Deepspot, amely nem csupán egy unalmasan a mélybe vezető cső, hanem egy izgalmasan, zegzugosan megtervezett (még barlang is van benne) „műtenger", csak épp teljesen tiszta a vize. A rekorder medence legmélyebb pontja 45,5 méter, és 8000 köbméter vízre van szükség a feltöltéséhez. Úgy építették meg, hogy oktató- és gyakorlómedenceként is funkcionáljon, tehát a teljesen kezdő búvároktól a szabadtüdős mélytengeri búvárokig minden látogató tudjon úszni, edzeni a medencében. A Deepspot megálmodói számára külön kihívás volt egy speciálisan ide tervezett víztisztító berendezés, hiszen ekkora mennyiséget nagyon nehéz lenne folyamatosan szűrni és forgatni egy sima úszómedencéhez tervezett berendezéssel.

Fotó: Instagram

A Deepspot medence keresztmetszeti látványterve

Komfortosabb merülés

A medence kifogástalan vízminősége mellett arra is figyeltek, hogy a víz hőmérséklete az átlagos búvármedencéknél melegebb legyen, így neoprénruha nélkül is lehet benne úszni, gyakorolni, akik pedig a saját rekordjukat akarják megdönteni vagy kísérleteznének, azok így sokkal kényelmesebben tehetik. Igaz, Lengyelország nem egy búvárparadicsom, mégis volt igény egy profi medencére, amit az év szinte minden napján használhatnak a búvárok. A hiánypótló komplexum természetesen nem csak a hatalmas medencéből áll: úgy alakították ki, hogy az oktatórészlegen kívülről, egy plexifolyosóról lehessen nézni az eseményeket, emellett az épület konferenciák befogadására is alkalmas, sőt szállodaként is üzemel.

Bár most még kuriózum, nem sokáig viselheti a Deepspot a legmélyebb medence címet, hiszen 2022-re a tervek szerint elkészül egy még mélyebb, kutatási célokra szánt medence Blue Abyss néven, az Egyesült Királyságban. Ebben már egészen 50 méterig merülhetnek majd a mélység szerelmesei.

A Deepspot képekben:

Fotó: Facebook

Látványterv a további merülési kísérletekhez, merülőharanggal


Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


Fotó: Facebook


Fotó: Facebook



AMI MÉG ÉRDEKELHET